Επίδομα θέρμανσης: Εξόφληση μέχρι τέλος του χρόνου - Σε ποιες περιοχές είναι αυξημένο

Διανομή πετρελαίου θέρμανσης
Διανομή πετρελαίου θέρμανσης EUROKINISSI

Αγώνας δρόμου από το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο για να θεσπίσει το νέο, αυξημένο επίδομα θέρμανσης αλλά και να το αποδώσει ως το τέλος του έτους.

Παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας δεν βιάζεται να έρθει το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου όχι μόνο για να θεσπίσει το νέο, αυξημένο επίδομα θέρμανσης αλλά και να αποδώσει ως το τέλος του χρόνου.

Θέμα ημερών είναι πλέον η υπουργική απόφαση με τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης για το χειμώνα 2019 -2020. Η νέα φιλοσοφία που θέλει να επιβάλλει το υπουργείο οικονομικών έχει ως βάση ότι το επίδομα θα πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι και το τέλος του 2019 ώστε να μην επηρεάσει τις δαπάνες του 2020.

ADVERTISING

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση για το νέο επίδομα μέσα στις επόμενες μέρες και αυτόματα να ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου μπορούν να υποβάλλοντα οι αιτήσεις.

Θα πρέπει να υπολογιστεί ένας εύλογος χρόνος τουλάχιστον 2 εβδομάδων για να μπορούν οι δικαιούχοι να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης και να αιτηθούν την επιδότηση. Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη για πρώτη χρονιά από την καταβολή του το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί στο σύνολο του το 2019. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη που θα πρέπει να εκταμιευθεί από το δημόσιο το αργότερο μέχρι και το Φεβρουάριο (με βάση το άτυπο 14μηνο δημοσιονομικό έτος) για αιτήσεις που θα έχουν γίνει ως τις 31/12/19 ώστε αυτές να επιβαρύνουν το τρέχον και όχι το επόμενο χρόνο.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις: μια προκαταβολή και μια εξόφληση. Συνεπώς θα πρέπει και εδώ να υπάρξει ταχύτητα ώστε να μην καθυστερήσει ούτε η πρώτη ούτε και η δεύτερη δόση.

Το μεγάλο στοίχημα για τους δικαιούχους θα είναι ο καιρός. Αν μια μέση οικογένεια στην Αθήνα αποφασίσει να γεμίσει ένα ντεπόζιτο πετρελαίου θέρμανσης από τώρα θα χρειαστεί περίπου 1000 ευρώ για να αγοράσει ένα τόνο. Αν είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να περιμένει επιδότηση περίπου 20 λεπτά στο ευρώ. Συνεπώς θα πρέπει να δαπανήσει άμεσα 1000 ευρώ για να περιμένει να πάρει επίδομα 200 ευρώ. Και εδώ έρχεται το κύριο ερώτημα. Με θερμοκρασίες κοντά στους 30 βαθμούς θα σκεφτεί πολύ ένα νοικοκυριό να δεσμεύσει ένα τέτοιο ποσό με τις επιδείνωσης του καιρού τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Περισσότερα για πιο κρύες περιοχές

Στις αλλαγές εκτός από την καταβολή του ύψους του επιδόματος μέσα στο χρόνο θα υπάρχει μια μικρή αύξηση, οριζόντια (από τα 16 στα 20 λεπτά το λίτρο) και επιπλέον για την ορεινές και βόρειες περιοχές όπου τα σπίτια έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης. Η επιπλέον αύξηση θα αφορά τις περιοχές της ζώνης 1 και 2 που αντιμετωπίζουν κατά τεκμήριο και τις μεγαλύτερες δαπάνες θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι η 1η ζώνη περιλαμβάνει τα Γρεβενά, τη Δράμα, τον Έβρο, την Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τις Σέρρες, και την Φλώρινα ενώ η 2η’ ζώνη έχει την Αρκαδία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα και την Χαλκιδική.

Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι με τις αλλαγές που γίνονται το επίδομα για ένα σπίτι 100 τμ στα Γρεβενά μπορούσε να φτάσει στα 400 ευρώ και για φέτος σχεδιάζεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πετρέλαιο Θέρμανσης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές - Οδηγίες από τη ΓΓ Εμπορίου

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι και πώς θα επιδοτηθούν - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Βενζινοπώλες: Αγοράστε πετρέλαιο, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την εισβολή στη Συρία

SHARE: