Επιμήκυνση και για τους πολίτες

Assortment of Euro Bank Notes --- Image by © Corbis
Assortment of Euro Bank Notes --- Image by © Corbis © CORBIS

Σε ευκολίες πληρωμής προχωρούν τα τραπεζικά ιδρύματα, που βλέπουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους. Ρυθμίσεις για περισσότερα από 2.000.000 δάνεια. Αναλυτικά οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστάνε

Μετά την εξασφάλιση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που εξασφάλισε η κυβέρνηση, τα τραπεζικά ιδρύματα ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, προσφέροντας δυνατότητες επιμήκυνσης για δύο εκατομμύρια δάνεια, σε μία προσπάθεια να εισπράξουν έστω ένα τμήμα του χρέους.

Ενώ το 2010 οι ευκολίες πληρωμής περιορίστηκαν σε 350.000 δάνεια, οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας ωθούν τα τραπεζικά ιδρύματα να ρυθμίσουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Από εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα δάνεια που πρόκειται να ρυθμιστούν θα ξεπεράσουν τα 51 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αντιπροσωπεύουν το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζικών ιδρυμάτων, με το συνολικό αριθμό των πάσης φύσεως δανείων να διαμορφώνεται στα 11 με 12 εκατομμύρια.

Παράλληλα, υπάρχουν τράπεζες που "κουρεύουν" έως και 60% τις οφειλές από τα καθυστερούμενα δάνεια για να εισπράξουν μέρος του χρέους.

Οι τράπεζες, τη στιγμή που το "δεν πληρώνω" εφαρμόζεται από πολλούς δανειολήπτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", προχωρούν σε γενναία haircut της αρχικής οφειλής και καλούν τους πελάτες τους που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών να προχωρήσουν σε ρύθμιση, προτείνοντας επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής για να μειωθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Ξένη τράπεζα διαγράφει οφειλές 10.000 ευρώ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως ξένο τραπεζικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα δέχεται να διαγράψει 10.000 ευρώ από χρέος 17.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη τράπεζα ενημερώνει εκείνους τους πελάτες της που βρίσκονται σε καθυστέρηση και έχουν απλήρωτες δόσεις από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, ότι "κόβει" από το ποσό της οφειλής τόκους και πανωτόκια, ζητώντας να πληρωθεί για το ποσό που αφορά την αξία των συναλλαγών.

SHARE:

24Media Network