Έρχεται ασφυκτικό πρεσάρισμα των θεσμών για πτωχευτικό και πλειστηριασμούς

Έρχεται ασφυκτικό πρεσάρισμα των θεσμών για πτωχευτικό και πλειστηριασμούς
Shutterstock

Η εκκίνηση του 2021 έχει βάλει το χρονόμετρο των θεσμών να μετρά αντίστροφα, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα και προθεσμίες που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα διαπραγμάτευσης σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών μια δύσκολη διαπραγμάτευση με αιχμή το πτωχευτικό δίκαιο και την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ουσιαστικά είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν και τις επόμενες αξιολογήσεις, καθώς συνδέονται με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι μιας νέας γενιάς εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) είναι ante portas λόγω της πανδημίας.

Όπως, δε, επισήμανε η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χθες, μια από τις τρεις οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες αφορά στο υφιστάμενο ιδιαίτερα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΔΕ), το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της σταδιακής άρσης των μέτρων αναστολής καταβολής δόσεων των δανείων (moratoria) και των άλλων υφιστάμενων μέτρων προστασίας των δανειοληπτών.

Και μπορεί, όπως αναφέρει η ΤτΕ το Σεπτέμβριο το συνολικό απόθεμα των ΜΕΔ να είναι στο ύψος των 58,7 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 14,3% ή 9,8 δισεκ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2019 (68,5 δισεκ. ευρώ) και ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων στο τέλος του ενεαμήνου του 2020 να είναι 35,8%, έναντι 40,6% στο τέλος του 2019, ωστόσο έρχεται μια νέα «γενιά» κόκκινων δανείων. Η ΤτΕ εκτιμά ένα νούμερο 8 – 10 δισεκ. ευρώ νέων ΜΕΔ το 202 αλλά μένει να φανεί αυτό στην πορεία.

Σε αυτό το φόντο η εκκίνηση του 2021 έχει βάλει το χρονόμετρο των θεσμών να μετρά αντίστροφα καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα και προθεσμίες που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση για να τηρήσει δεσμεύσεις και να παραμείνει σε τροχιά για τις εκταμιεύσεις των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα προϊόντος του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι για να γίνει λειτουργικός πλήρως ο νέος πτωχευτικός νόμος θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις, (50 τον αριθμό). Ουσιαστικά η παραγωγή αυτού του δευτερογενούς δικαίου απαιτεί σημαντική προσπάθεια και πειθαρχία, κάτι που αναμένεται να το επισημάνουν οι επικεφαλής των θεσμών κατά την εκκίνηση των συζητήσεών τους την ερχόμενη εβδομάδα με την κυβέρνηση.

Στη σειρά των Αποφάσεων ξεχωρίζει η ΚΥΑ με τον αλγόριθμο για τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου και το ύψος τους μισθώματος αλλά και το ύψος των εισοδημάτων των οφειλετών για να υλοποιηθεί τυχόν Εξωδικαστικός Συμβιβασμός πριν οδηγηθεί κάποιος σε καθεστώς πτώχευσης.

Στη συνέχεια ακολουθεί η Απόφαση για σύσταση του Ιδιωτικού Φορέα Ακινήτων και Επαναμίσθωσης που θα μισθώνει για δώδεκα χρόνια τα σπίτια στους ιδιοκτήτες που τα χάνουν ή θα μπορεί και να τα δίνει στους ιδιοκτήτες για επαναγορά στην αντικειμενική τους αξία. Η απόφαση αυτή είναι αναγκαία για την προσέλκυση επενδυτών για το φορέα αυτό από το υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική προκήρυξη βάσει προγραμματισμού είναι να γίνει στις αρχές Απριλίου.

Είναι προφανές ότι με την έκδοση των αποφάσεων αυτών ανοίγει ο δρόμος για το πτωχευτικό που περιλαμβάνει βέβαια και πλειστηριασμούς, που είναι το ύστατο μέσο πίεσης αλλά και μέσο εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών. Γι αυτό και την προσεχή Τρίτη, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα μπει στο τραπέζι το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και το πότε θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Βέβαια η ελληνική πλευρά γνωρίζει καλά ότι με την πανδημία σε εξέλιξη αλλά και σενάρια εκλογών να συντηρούνται οποιαδήποτε συζήτηση για πλειστηριασμούς δημιουργεί πρόβλημα.

Γι αυτό και αναμένεται και πάλι να θέσει ζήτημα αναστολής των πλειστηριασμών παρά το ότι ξέρει ότι οι δανειστές δεν συμφωνούν. Πάντως με βάση και το πλαίσιο της ΕΕ η παράταση της περιόδου αναστολής μπορεί να γίνει αν και οι θεσμοί, όπως αναφέρεται, το μόνο που μπορεί να δεχτούν είναι να αφορά τα νοικοκυριά, που πλήττονται, προκειμένου να προστατευτεί η κύρια κατοικία τους. Γιαυτό και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αμβλύνει αντιδράσεις προτάσσοντας την δέσμευση για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και το ότι πρόγραμμα επαναπροσδιορισμού δικασίμου για όσους έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη (το “κόκκινο” πανί για τους θεσμούς) προχωρά κανονικά.

«Πακέτο» με το θέμα πτωχευτικού και πλειστηριασμών είναι και το ζήτημα του νέου προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ» για τα επιχειρηματικά δάνεια. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έχει διαθέσιμο ένα κονδύλι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επί εννέα μήνες για να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ουσιαστικά και αυτό το πρόγραμμα θα μπει στο συνολικό «παζάρι» με τους εταίρους που ως βασική αρχή έχουν την παροχή στήριξης σε όσους μόνο έχουν πληγεί στην πανδημία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα