Έρχεται “φοροσαφάρι” – Τι πρέπει να προσέξετε;

Έρχεται “φοροσαφάρι” – Τι πρέπει να προσέξετε;
Απόδειξη Aris Oikonomou/sooc

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση 179.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και τουλάχιστον 80.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, με σκοπό την ενημέρωση και τη συμμόρφωση των φορολογούμενων.

Μπορεί η πρόβλεψη για διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω και μικρού, για το 2022 να δημιουργεί ένα θετικό “βατήρα” για τη δημοσιονομική προσπάθεια του 2023, ωστόσο η ανάγκη για ένταση της προσπάθειας για “μάζεμα” και διασφάλιση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ ή ακόμη και μεγαλύτερο και βέβαια πάνω από 2% το 2024 δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Και βέβαια ούτε λόγος για προεκλογική χαλάρωση του όλου μηχανισμού της φορολογικής διοίκησης.

Τούτων δοθέντων, η δημοσίευση στο ΦΕΚ του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2023, δίνει το στίγμα των προθέσεων που περιλαμβάνει ένα εντατικό “φοροσαφάρι”, με πολλούς ηλεκτρονικούς ελέγχους και “έξυπνες” διασταυρώσεις. ψηφιοποίηση διαδικασιών και βέβαια τηλεφωνικές επικοινωνίες tech. Έτσι, σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει οδηγίες για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 80.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, με σκοπό την ενημέρωση και τη συμμόρφωση των φορολογούμενων για την είσπραξη ποσού 4,8 δισ. ευρώ από παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα. Να σημειωθεί ότι το 2022 ο αριθμός των τηλεφωνικών ειδοποιήσεων έφτανε τις 89.961, ενώ επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 818.622 περιπτώσεις.

Παράλληλα προβλέπεται η προώθηση μια σειρά δράσεων όπως η χορήγηση ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα, η ανάπτυξη εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο), η ενημέρωση ανά 3μηνο των κληρονόμων αποβιωσάντων ως προς τις υποχρεώσεις τους, η επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου δωρεάς/γονικής παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις, η επέκταση εφαρμογής για ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για προγενέστερα του 2022 έτη κ.ά.

Αναλυτικά, το Σχέδιο Δράσης της ΑΑΔΕ για τους επόμενους μήνες προβλέπει:

  • Ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ΕΛΕΓΧΟΣΙ-live)-Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου-Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.

  • Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής).

  • Επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (myhands).

  • Προσυμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος από τα στοιχεία του myDATA.

  • Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων

  • Κεντρικοποίηση βεβαίωσης και είσπραξης σε Αττική και Θεσσαλονίκη

  • Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων – Διασύνδεση με Κτηματολόγιο.

  • Εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου

  • Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών

  • Διασταύρωση δεδομένων επιγραμμικών πλατφορμών διαδικτυακών αγορών (marketplaces) και ψηφιακών πλατφορμών διανομής έτοιμου φαγητού, με τα αντίστοιχα δεδομένα της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

Συνολικά, όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023, το «σαφάρι» για το 2023 περιλαμβάνει 179.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους για την είσπραξη εσόδων ύψους σχεδόν 59 δισ.

“Έξυπνα όπλα”

Μάλιστα, στο μέτωπο των ελέγχων ο φορολογικός μηχανισμός θα αξιοποιήσει νέα ελεγκτικά εργαλεία, θα αναζητήσει «μαύρες» πωλήσεις μέσω των social media (Facebook, Instagram), θα προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων και θα απενεργοποιήσει ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων για απάτες στο ΦΠΑ.

Επίσης θα διασταυρώσει στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb για να εντοπίσει όσους δεν έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ τα ακίνητα και έτσι εμφανίζουν χαμηλότερα από τα πραγματικά εισοδήματα τους.

Επισημαίνεται ότι το 2022, η ΑΑΔΕ, ζήτησε από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO να απενεργοποιήσουν 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος ενώ εντοπίστηκαν 73.258 διαχειριστές/ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb που δεν είχαν δηλώσει τα πραγματικά εισοδήματα και κλήθηκαν μέσω email να συμμορφωθούν εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση και από επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών καταλυμάτων συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα ο προγραμματισμός για το 2023 προβλέπει:

– Είσπραξη τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα παλαιά (έως το τέλος του 2022) ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ από τα «φρέσκα» χρέη δηλαδή, αυτά που θα δημιουργηθούν φέτος υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί το 31%. Οι εισπράξεις από τα νέα φορο-χρέη θα κυμανθούν στα 2,3 δισ. ευρώ.

– Διεκπεραίωση αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%

– Επιστροφή φόρων 6,11δισ. ευρώ.

– Ενεργοποίηση του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων.

– Αυτόματη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής myPROPERTΥ και αναμένεται η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

– Διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων

– Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

– Διενέργεια τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και τις ΥΕΔΔΕ.

– Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής).

– Εξέταση των υποθέσεων ενδικοφανών προσφυγών σε ποσοστό τουλάχιστον 85%, πριν από την κατά νόμο προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία.

– Διατήρηση του ποσοστού των ελέγχων των εξαγωγών μεταξύ 3% και 5% και των εισαγωγών μεταξύ 15% και 20%.

– Διενέργεια τουλάχιστον 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων.

– Διενέργεια τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα