Έρχεται η “Black Friday” με 2 δισ. για ΕΝΦΙΑ και εισόδημα – Τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουμε

Ουρά σε ταμείο Εφορίας - Φωτογραφία αρχείου
Ουρά σε ταμείο Εφορίας - Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Στο τέλος του μήνα -που συμπίπτει και με το τέλος της εβδομάδας- θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση για τον φόρο εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών μαζί με την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

«Μαύρη Παρασκευή» και αυτή που έρχεται αφού θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ ενώ μέσα στην εβδομάδα θα αναρτηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019

Στο τέλος του μήνα που συμπίπτει και με το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση και για τον φόρο εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών μαζί με την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

ADVERTISING

Μόνο για φόρο εισοδήματος τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να εξοφλήσουν οφειλές ύψους περίπου 1,1 δισ. από τα οποία περίπου 900 δισ. ευρώ για το φόρο εισοδήματος του 2018 και άλλα 170 - 190 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις οφειλών παρελθόντων ετών

Η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί στα 617 εκατ. ευρώ ενώ η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Ως γνωστό η μη πληρωμή μιας δόσης φόρους εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ έχει ως συνέπεια την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής μια προσαύξηση του ύψους της δόσης (ή των δόσεων) που οφείλονται κατά 0,73% τον μήνα. Οφειλές πάνω από 500 ευρώ που μένουν απλήρωτες που μένουν απλήρωτες για πάνω από τρεις μήνες μπαίνουν στη λίστα των οφειλετών του δημοσίου για τους οποίες υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού.

Η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί με μετρητά στις τράπεζες που θα έχουν όμως επιβάρυνση την – συνήθως αλμυρή -προμήθεια ή ηλεκτρονικά . Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις με την χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας ακόμη και απευθείας από το site της ΑΑΔΕ ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Μοναδική εναλλακτική σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής είναι στην παρούσα φάση η πάγια 12μηνη ρύθμιση οφειλών Η για ένταξη στην ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ ( www.aade.gr) και ο φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει τακτικές οφειλές σε 12 δόσεις και έκτακτες (πχ κάποιο πρόστιμο) μέχρι και σε 24 δόσεις Η ένταξη στην ρύθμιση συνεπάγεται επιβάρυνση 5% για το σύνολο του ποσού και ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης .

Έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας

Εκτός από την διπλή δόση φόρων, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν και τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ και δικύκλων για το 2019 που αναμένεται να εισφέρουν στα δημόσια έσοδα 1,2 δισ. ευρώ Τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση με πέρσι, με τους περισσότερους ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν περίπου το ίδιο ποσό.

Ως γνωστό τα τέλη κυκλοφορίας χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος. Όσα έχουν ταξινόμηση από το 2010 και μετά τα τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (Co2) ανά χιλιόμετρο ενώ υπάρχουν διαφορετικά τέλη για τα παλαιότερα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί ως 2000, την πενταετία 2001 -2005 και από το 2006 έως και το τέλος Οκτωβρίου του 2010.

Τα τέλη ανά κατηγορία έχουν ως εξής:

Έρχεται η “Black Friday” με 2 δισ. για ΕΝΦΙΑ και εισόδημα – Τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουμε
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φορολογία, ΕΝΦΙΑ, Black Friday
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αχτσιόγλου: Από 1η Ιανουαρίου θα αυξηθούν οι συντάξεις 600.000 πολιτών

Υπερπλεόνασμα 885 εκατ. ευρώ το 2018 - Παροχές 910 εκατ. ευρώ το 2019

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2019 - Ελαφρύνσεις 1,2 δις

SHARE:

24Media Network