Έρχεται νέα γενιά μέτρων για την οικονομία – Ενοίκια Απριλίου και πάγια στην πρώτη γραμμή

Έρχεται νέα γενιά μέτρων για την οικονομία – Ενοίκια Απριλίου και πάγια στην πρώτη γραμμή
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ποια είναι η νέα δεσμίδα μέτρων που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση με στόχο να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα.

Με την οικονομία να παραμένει στον πάγο και το επόμενο διάστημα λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας αλλά και του φόρτου στα νοσοκομεία, μια νέα γενιά μέτρων ετοιμάζεται για να κρατήσει όσο γίνεται όρθιες τις επιχειρήσεις.

Ήδη βέβαια το λιανεμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός βρίσκονται στην εντατική με τις «κραυγές αγωνίας» να ηχούν ολοένα και πιο δυνατά. «Χρειάζονται κυκλικές πολιτικές, με στόχευση στην ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, πρέπει να αυξηθεί και το εισόδημα των εργαζομένων» τόνισε, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

«Υπήρξε μεταφορά τζίρου από μικρές σε μεγάλες επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «τα μέτρα που μας έφεραν ως εδώ δεν φτάνουν». Κάτι που έγινε ξεκάθαρο και από την ανάλυση του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ όπου γίνεται λόγος για ανάδειξη των τεράστιων «ανισοτήτων» που καταγράφηκαν το 2020 ανάμεσα στους διαφορετικούς κλάδους του λιανικού εμπορίου.

Κρούοντας, έτσι, τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Καφούνης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για 4ο lockdown γιατί στη συνέχεια δεν θα υπάρχουν μαγαζιά για να επιστρέψουμε σ’ αυτά», σημειώνοντας ότι μεγάλο βαρίδι για το λιανεμπόριο αποτελεί και το αδιάθετο εμπόρευμα. «Γι’ αυτό ζητήσαμε την παράταση των εκπτώσεων» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι το λιανεμπόριο αθροίζει απώλειες 10 δισεκ. το 2020.

Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες αλλά και τον αβέβαιο ορίζοντα επανεκκίνησης του κομβικού για την ελληνική οικονομία τουρισμού αναπόφευκτα δρομολογείται το νέο πακέτο μέτρων που όπως ανέφεραν οι θεσμοί στην 9η Έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα φτάσουν 11,6 δισ. ευρώ για το 2021 (από 7,5 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό).

Βέβαια οι συντάκτες της Έκθεσης κρούουν καμπανάκι για την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας και σημειώνουν ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των μέτρων στήριξης να συνεχίσουν να γίνουν προσεκτικά για το διάστημα που συνεχίζεται η πανδημία.

Επιπλέον αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για τα μέτρα μετάβασης από την πανδημία στη μετά το κορονοϊό εποχή θα πρέπει να είναι ισορροπημένος για να υπάρξει ομαλή επάνοδος του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για να υπάρχει μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική ισορροπία και να αποφευχθούν αποκλίσεις.

Τα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό ήδη εξετάζεται η επέκταση του μέτρου «κουρέματος» των ενοικίων για τους μήνες μετά το Μάρτιο εφόσον συγκεκριμένοι κλάδοι θα παραμένουν κλειστοί. Στην ατζέντα είναι η μη καταβολή ενοικίου αλλά και οι εκπτώσεις 40% στα καταβαλλόμενα ενοίκια, ανάλογα με τον κλάδο. Επίσης θα προβλεφθούν και αποζημιώσεις ιδιοκτητών, αλλά και κουρέματα ενοικίων πρώτης κατοικίας για όσους συνεχίσουν σε αναστολή κτλ.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη μέσα από συνεργασία της ΠΟΜΙΔΑ – Υπ. Οικονομικών η διαδικασία για να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν τελικά τις αποζημιώσεις για τα χαμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον εξετάζεται μια ειδική φορολογική μεταχείριση για όσους δεν έλαβαν ούτε τα υπόλοιπα από τα «κουρεμένα» ενοίκια Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020.

Επίσης δρομολογείται παράλληλα με τις επιδοτήσεις δανείων και αντίστοιχο μέτρο για τα πάγια. Όπως αναφέρουν στην έκθεσή του οι θεσμοί πρόκειται για «αποζημίωση επί των πάγιων δαπανών, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου και ασφαλιστικών εισφορών».

Στο μεταξύ την Τετάρτη με τροπολογία προωθήθηκαν στη Βουλή ρυθμίσεις για παράταση της εφαρμογή της νέας φορολογίας στα τυχερά παίγνια, πάγωμα 75 ημερών στις επιταγές Μαρτίου των «κλειστών» και των πληττόμενων με πτώση τζίρου τουλάχιστον 40% στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, αναστολή πληρωμών ΦΠΑ στους κομιστές αυτών των επιταγών, οι οποίοι, επίσης, δικαιούνται «πάγωμα» και των δικών τους επιταγών, «κούρεμα» στα Τέλη Κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων, παράταση του προγράμματος επιδότησης μισθών- εισφορών «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ως το τέλος Μαρτίου και ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές σε είδος ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2022, για όσους ήταν ασφαλιστικά ικανοί στις 29 Φεβρουαρίου του 2020, αλλά και επέκταση της δυνατότητας για εκπτωτικές περιόδους αλλά και για «Κυριακάτικο άνοιγμα» στα καταστήματα για 6 μήνες.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη έκλεισε η διαδικασία αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 6 με τις οριστικές αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος να φτάνουν τις 721.395. Μάλιστα για τη συνέχεια έρχεται και νέα έκδοση του μέτρου που αθροιστικά με αυτό θα φτάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ. Με την πορεία προς το καλοκαίρι αναμένεται να ετοιμαστούν και οι επόμενες ρυθμίσεις για την μείωση της προκαταβολής φόρου, των τεκμηρίων και των αποδείξεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα