Έρχεται ο Φεβρουάριος, φτάνουν και οι δανειστές

Έρχεται ο Φεβρουάριος, φτάνουν και οι δανειστές

"Καλό μήνα" θα μας πει από Δευτέρα το κουαρτέτο. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της αξιολόγησης. Τι μπαίνει στο μικροσκόπιο της διαπραγμάτευσης. Στην πρώτη γραμμή το ασφαλιστικό, ακολουθούν δημοσιονομικά, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις

Tον Φεβρουάριο… περίμεναν για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος.

Όπως όλα δείχνουν, για τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου μεταφέρονται τα… σπουδαία της διαπραγμάτευσης. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του σαββατοκύριακου το κουαρτέτο αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πάντα, να επιστρέψει επί ελληνικού εδάφους, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την επίσημη – και πολυπόθητη – έναρξη της αξιολόγησης τη Δευτέρα.

Το στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης; Να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφύγει η οικονομία νέες περιπέτειες. Αιχμή του δόρατος της αξιολόγησης φυσικά είναι το ασφαλιστικό – την ώρα που εμμένουν οι πληροφορίες για απαιτήσεις του ΔΝΤ περί μειώσεων στις συντάξεις – ενώ έπονται τα δημοσιονομικά, οι αποκρατικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια.

Το χαλί επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα “έστρωσαν” τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς τα τελευταία 24ωρα, έχοντας κάνει… φύλλο και φτερό κάθε σημείο του ελληνικού προϋπολογισμού.

Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2016 δεν ετέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, διαβεβαιώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου. Το δημοσιονομικό κενό του 2016 θα αποτελέσει εν ευθέτω χρόνω έναν από τους Γόρδιους Δεσμούς που θα κληθούν να επιλύσουν Αθήνα και δανειστές, αφού, όπως έχει ήδη αναφέρει το News247, υπάρχει διάσταση απόψεων στους κύκλους των θεσμών επί του θέματος. Οι Ευρωπαίοι φέρεται να τοποθετούν στο 0,5% του ΑΕΠ τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό του 2016, ενώ το ΔΝΤ ανεβάζει πολύ περισσότερο τον πήχη κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Από το ύψος του δημοσιονομικού κενού θα προσδιοριστεί και η ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Οι αξιώσεις για νέα μέτρα πάντως θα είναι ανεξάρτητες από εκείνα ύψους 5,7 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός.

πηγή φωτογραφίας: intime

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα