Έρχεται τρίμηνο “βαρόμετρο” για την πορεία του προϋπολογισμού

Έρχεται τρίμηνο “βαρόμετρο” για την πορεία του προϋπολογισμού
Χρήστος Σταϊκούρας EUROKINISSI

Εναλλακτικά σενάρια για τον προϋπολογισμό εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς πανδημία και ενεργειακή κρίση βάζουν "αστερίσκους" στο αρχικό σενάριο που προβλέπει ανάπτυξη 4,5% και πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4% του ΑΕΠ.

Οι εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο και η πορεία των τιμών των ενεργειακών προϊόντων που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό αποτελούν τις κρίσιμες παραμέτρους που θα καθορίσουν την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, που προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 4,5% και πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά, το πρώτο τρίμηνο του έτους θα φανεί εάν θα απαιτηθούν και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω των περιορισμών που θέτει η πανδημία, αλλά και νέα «αναχώματα» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Επίσης, θα διαφανεί και η τάση και του πληθωρισμού, που καθορίζει αποφασιστικά την πορεία της ζήτησης και βέβαια του ΑΕΠ. Στο φόντο αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει μπρος εναλλακτικά σενάρια, τόσο για την απαιτούμενη στήριξη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όσο και για την πορεία συνολικά του προϋπολογισμού.

«Σαν υπουργείο Οικονομικών θα τρέξουμε το επόμενο διάστημα και άλλα σενάρια με δυσμενέστερη εξέλιξη του προϋπολογισμού ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι καλύπτουμε και αυτές τις περιπτώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά χτες μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα σε σχέση με την ενεργειακή κρίση τόνισε ότι: «Τα δικά μας σενάρια, με βάση της εκτιμήσεις της ΕΚΤ είναι ότι θα υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το δεύτερο τρίμηνο του ’22 και σε κάποια προϊόντα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του ’22. Βεβαίως οι μεταβολές οι οποίες υφίστανται στο ενεργειακό κόστος οφείλονται και σε εξωγενείς παράγοντες όχι μόνο σε ότι αφορά την Ελλάδα αλλά εξωγενείς και σε ότι αφορούν την Ευρώπη, και σε γεωπολιτικές εντάσεις και σε στοιχεία που είναι αστάθμητοι παράγοντες αλλά αυτό είναι το βασικό μας σενάριο».

Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση για το ένα υπάρχει περίπτωση μα υπάρξει και μεγαλύτερο κούρεμα στις επιστρεπτέες προκαταβολές, κάτι που επηρεάζει καταλυτικά το ζήτημα της δημοσιονομικής ισορροπίας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Με τα σημερινά δεδομένα όχι αλλά εάν τυχόν η υγειονομική κρίση διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το βασικό σενάριο της κυβέρνησης τότε προφανώς θα πρέπει ανάλογα να πράξει και το οικονομικό επιτελείο».

Εναλλακτικά σενάρια

Υπενθυμίζεται ότι το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία που δημοσιοποίησε το Δεκέμβριο προέβλεψε ανάπτυξη για το 2022 στο 4%. Ωστόσο, περιέγραψε και ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία προειδοποιώντας πως αν υπάρξει έξαρση του υγειονομικού προβλήματος ή εμπόδια στην ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας, η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,5%.

Επίσης το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του για το τρίτο τρίμηνο του έτους σημείωνε με νόημα:

«Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και, κυρίως, οι αδυναμίες στο σύστημα υγείας σε υποδομές και προσωπικό που έχουν οδηγήσει σε διπλάσια θνησιμότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυξάνουν την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και την επίπτωσή της στην οικονομική δραστηριότητα.

Επιπρόσθετα, τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται η λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP). Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τις επαναγορές τίτλων που λήγουν μέχρι το 2024 καθώς και η δυνατότητα αντικατάστασης τίτλων άλλων κρατών με τίτλους ελληνικού δημοσίου, δημιουργούν συνθήκες ομαλής μετάβασης μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος που πρέπει όμως να αξιοποιηθούν επαρκώς με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων (η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022 από 1,7% σε 3,2%).

Σημειώνεται ακόμα ότι από το 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το υπό αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα προδιαγράφει μια πορεία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας και θα επαναφέρει δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαν ανασταλεί» τονίζει το ΓΠΤΒ και συμπληρώνει:

Ρευστό σκηνικό

«Με δεδομένες αυτές τις αβεβαιότητες, διαμορφώνεται ένα αρκετά ρευστό εξωτερικό περιβάλλον εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική οικονομία στα επόμενα έτη και ο ρόλος της οικονομικής πολιτικής αναμένεται να είναι κρίσιμος στον καθορισμό των ρυθμών μεγέθυνσης. Ο Προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει σημαντική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος (1,4% έναντι εκτίμησης 7% για το 2021, σε όρους ESA) που θα προέλθει από τη μερική απόσυρση των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά αναλογούσαν σε περίπου 9% του ΑΕΠ ετησίως για το 2020 και 2021 και θα περιοριστούν σε 2,2% του ΑΕΠ για το 2022. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μια δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας καθώς και μια συνέχιση των αυξήσεων του κόστους ενέργειας μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν την έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Νέα απειλή με το πετρέλαιο

Στο μεταξύ περαιτέρω άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, που αυξήθηκαν κατά 50% το 2021, προβλέπουν αναλυτές για το 2022. Εκτιμούν ότι το αργό πετρέλαιο ενδέχεται να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω έλλειψης παραγωγικής δυναμικότητας και περιορισμένων επενδύσεων στον κλάδο.

Αν και η παραλλαγή Όμικρον οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα βρουν στήριξη στην απροθυμία πολλών κυβερνήσεων να επαναφέρουν τους αυστηρούς περιορισμούς που σφυροκόπησαν την παγκόσμια οικονομία όταν ενέσκηψε η πανδημία το 2020.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα