Έρχονται 800 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία την επόμενη εβδομάδα

Έρχονται 800 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία την επόμενη εβδομάδα

Ικανοποίηση για την οριστική επικύρωση του προγράμματος για την ανάπτυξη και απασχόληση στην Ελλάδα, εκφράζει η Κομισιόν. Τι αναφέρει σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις

Την ικανοποίησή της για την υπογραφή του Προγράμματος για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, μέσω του οποίου εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα εξοικονομήσει πάνω από 2 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, εκφράζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα έκτακτα μέτρα που πρότεινε η Επιτροπή για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών έργων στην Ελλάδα τίθενται σε ισχύ από αύριο 16 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, την επόμενη εβδομάδα θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία 800 εκατ. ευρώ (500 εκατ. προέρχονται από τις προπληρωμές της περιόδου 2014-2020 και 300 εκατ. μέσω της αναδρομικής αλλαγής των κανόνων χρηματοδότησης στα έργα της περιόδου 2007-2013). Συνολικά, σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στη χώρα εντός του 2015 και 1 δισ. ευρώ εντός του 2016.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει άνω των 35 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, εκ των οποίων περίπου τα 20 δισ. ευρώ προέρχονται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία και τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ από τα Αγροτικά Ταμεία.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βλ. Ντομπρόβσκις δήλωσε σήμερα ότι με την έναρξη ισχύος των προτάσεων της Επιτροπής μπορεί να ξεκινήσει η ροή των κονδυλίων της ΕΕ στην Ελλάδα, αρχίζοντας με την καταβολή 800 εκατ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα. «Πρόκειται για επένδυση στην πραγματική οικονομία, στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει στην Ελλάδα κάθε τεχνική βοήθεια που χρειάζεται για να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τα κονδύλια της ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο».

Από την πλευρά της, η επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Βρισκόμουν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, για να συζητήσω την εφαρμογή αυτού του προγράμματος με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Τα μέτρα αυτά είναι ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εναπόκειται πλέον στους Έλληνες εταίρους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ στην πράξη».

Το πρόγραμμα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση στην Ελλάδα έχει ως στόχο να στηρίξει την ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, την Επιτροπή και τους διεθνείς εταίρους στο πλαίσιο του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η Επιτροπή παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία στην Ελλάδα μέσω της νέας υπηρεσίας υποστήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την εξασφάλιση της ταχείας ενεργοποίησης των κονδυλίων και της βέλτιστης χρήσης τους για την υποστήριξη της ανάκαμψης, και τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΣΠΑ
SHARE: