Έρχονται βελτιώσεις για 120 δόσεις και μειώσεις στον ΦΠΑ

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή EUROKINISSI

Οι δόσεις για τις επιχειρήσεις από τις 18 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά να αυξηθούν 24 για την πληρωμή τακτικών φορολογικών υποχρεώσεων και από 30 σε 36 για τις έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ προς τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ βαίνουν και τα ροφήματα.

Περισσότερες δόσεις για την ρύθμιση της εφορίας για επιχειρήσεις και μείωση ΦΠΑ και στα ροφήματα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με στόχο να βελτιώσει τα μέτρα ελάφρυνσης.

Ειδικότερα μετά το πλήθος των αιτημάτων που υπήρχαν από την εξαγγελίας της ρύθμισης των 120 δόσεων προς την εφορία μαζί με αυτή για τα ταμεία και τους ΟΤΑ την περασμένη Κυριακή και την διακριτική μεταχείριση για τις επιχειρήσεις το υπουργείο οικονομικών φαίνεται ότι επανεξετάζει την στάση του.

Σχεδιάζεται δηλαδή να προτείνει οι δόσεις για τις επιχειρήσεις από τις 18 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά να αυξηθούν 24 για την πληρωμή τακτικών φορολογικών υποχρεώσεων και από 30 σε 36 για τις έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο αριθμός των δόσεων να φτάσει τις 36 και 48 αντίστοιχα αλλά θα πρέπει να ενημερωθούν ενδιαμέσως οι θεσμοί για τις αλλαγές και να δώσουν την συγκατάθεση τους ή τουλάχιστον την ανοχή τους πριν αλλάξει το νομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συζήτηση των φορέων για το νομοσχέδιο το Οικονομικό Επιμελητήριο είχε ζητήσει ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που θα είναι κατ' ελάχιστο 60 δόσεις αν δεν εξομοιωθούν απολύτως η ρύθμιση για τα νομικά πρόσωπα με αυτή της ρύθμιση των φυσικών προσώπων δηλαδή να υπάρχει και για τις επιχειρήσεις η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών ως τις 120 δόσεις.

Βασικό επιχείρημα φορέων της αγοράς ήταν ότι με την αρχική μορφή της ρύθμισης δημιουργούνταν ένας άτυπος «φορολογικός ανταγωνισμός» μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Τούτο διότι αφού ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις η ρύθμιση ήταν μέχρι και 120 δόσεις για αντίστοιχης δυναμικότητας επιχειρήσεις με νομική οντότητα ΕΠΕ ή ΙΚΕ προβλέπονταν μόνο οι 24 ή 36 δόσεις.

Προς χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ τα ροφήματα

Η δεύτερη παρέμβαση που ετοιμάζεται αφορά την τροπολογία για την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα συσκευασμένα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα , μετρώντας τις αντιδράσεις το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζεται να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ και στα ροφήματα (καφές, τσάϊ, κακάο, χαμομήλι) που στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες παρέμειναν προς στιγμή στο συντελεστή του 24%. Εκ των υστέρων κρίθηκε ότι το κόστος θα είναι μηδαμινό και άρα μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ και στα ροφήματα απαλύνοντας και το επιπλέον κόστος που είχαν επιφορτιστεί και οι εισαγωγείς καφέ από το 2017 με την επιβολή ΕΦΚ.

Παρόλα αυτά αρμόδια στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι τα οινοπνευματώδη ποτά (τα οποία επιβαρύνονται επίσης με ΕΦΚ ) θα παραμείνουν στο βασικό συντελεστή ΦΠΑ του 24%. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να περάσουν σήμερα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΦΠΑ, Φορολογικές Ελαφρύνσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσακαλώτος: Η μείωση του ΦΠΑ θα ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού

Στα 1,27 δισ. ευρώ το πακέτο των ελαφρύνσεων για 13η σύνταξη και μειώσεις ΦΠΑ

Κατατέθηκε η τροπολογία για την χορήγηση της 13ης σύνταξης

SHARE:

24Media Network