“Καμπανάκι” ΜμΕ για φορολογικές ανάσες και νέο πλαίσιο στήριξης ενόψει ΔΕΘ
Διαβάζεται σε 5'
Τόσο ο εμπορικός κόσμος όσο και η εστίαση συγκλίνουν στο ίδιο βασικό αίτημα προς την κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ: Τη διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού πλαισίου που θα μειώνει τα φορολογικά και λειτουργικά βάρη, θα ενισχύει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- 07 Ιουλίου 2026 06:51
Με κοινό παρονομαστή την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι εκπρόσωποι του εμπορίου και της εστίασης ανεβάζουν τους τόνους ενόψει των κυβερνητικών εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας ένα πιο δίκαιο, σταθερό και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλό φορολογικό και λειτουργικό κόστος.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς απέστειλε σε όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα το Υπόμνημα Πολιτικής με τίτλο «Ελληνικό Εμπόριο 2027-2031», ενόψει της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της εμπορικής επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Το υπόμνημα περιλαμβάνει παρεμβάσεις που, σύμφωνα με τον Σύλλογο, μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης, η δημιουργία νέας ρύθμισης οφειλών, η θεσμοθέτηση λειτουργικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, η μείωση του κόστους τραπεζικών συναλλαγών και της ψηφιακής συμμόρφωσης, η διεύρυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού απέναντι στις μεγάλες διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, καθώς και η σύνδεση του εμπορίου με τους υπόλοιπους παραγωγικούς τομείς μέσω ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης. Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται επίσης η προώθηση των στρατηγικών έργων που αφορούν τον Πειραιά.
Με την πρωτοβουλία αυτή, οπως σημειώνει, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επιδιώκει να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο για την οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι το εμπόριο αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θοδωρής Καπράλος, επισημαίνει ότι το ελληνικό εμπόριο δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση, αλλά ένα σταθερό, δίκαιο και ανταγωνιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν, να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και να αναπτύσσονται. Όπως τονίζει, στόχος του υπομνήματος είναι οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να βρεθούν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου ενόψει των εξαγγελιών της ΔΕΘ.
Βιώσιμο φορολογικό πλαίσιο
Αντίστοιχο μήνυμα εκπέμπει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η οποία απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, ανταγωνιστικού και βιώσιμου φορολογικού πλαισίου για την ελληνική εστίαση.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα του 2019 είχε διατυπωθεί η δέσμευση για σταδιακή μετάβαση σε δύο βασικούς συντελεστές ΦΠΑ, με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση να παρουσιάζεται ως επιτυχημένο παράδειγμα αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής, βασισμένο στην εμπειρία της περιόδου 2013-2014. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη δέσμευση δεν υλοποιήθηκε, ενώ από το 2024 σημαντικό μέρος της εστίασης επέστρεψε στον συντελεστή ΦΠΑ 24%, με αποτέλεσμα ο κλάδος να εξακολουθεί να λειτουργεί το 2026 με φορολογικές επιβαρύνσεις που θεσπίστηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο.
Καμπανάκι κινδύνου
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, η ελληνική εστίαση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν δεκαπέντε συνεχόμενους μήνες μείωσης του κύκλου εργασιών, ενώ το συνολικό λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί περίπου κατά 40%. Παράλληλα, οι τιμές των πρώτων υλών παραμένουν υψηλές, ενώ το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, περιορίζοντας σημαντικά τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων.
Η Ομοσπονδία καταθέτει τέσσερις βασικές προτάσεις πολιτικής. Πρώτον, ζητεί τη μόνιμη εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλα τα προϊόντα της εστίασης, πλην των αλκοολούχων ποτών, καθώς και πιλοτική εφαρμογή συντελεστή 6% για το πρώτο εξάμηνο του 2027. Δεύτερον, προτείνει την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, χαρακτηρίζοντάς τον μνημονιακό φόρο που δημιουργεί διπλή φορολογική επιβάρυνση, καθώς συνυπάρχει με τον ΦΠΑ. Τρίτον, ζητεί την εξαίρεση των υπηρεσιών delivery και των ηλεκτρονικών παραγγελιών από τον φόρο παρεπιδημούντων, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές δεν συνδέονται με επιτόπια κατανάλωση ή χρήση δημοτικών υποδομών. Τέλος, εισηγείται την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στις προσαυξήσεις για εργασία τις Κυριακές, τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες, με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την ενίσχυση της δηλωμένης εργασίας.
Υψηλός ΦΠΑ
Η ΠΟΕΣΕ υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον εξέλθει της μνημονιακής περιόδου, παρουσιάζει δημοσιονομική υπεραπόδοση και διαθέτει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για ουσιαστικές φορολογικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση, τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές, αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του κλάδου.