Έρευνες για πετρέλαιο με γυμνό μάτι

Έρευνες για πετρέλαιο με γυμνό μάτι

Το Nordic Explorer, συνεχίζει τις έρευνές του στα νότια της Κρήτης. Ανακοίνωση προς τα λιμεναρχεία για περιορισμό μετακινήσεων

Το ερευνητικό σκάφος “Nordic Explorer” πλέει πολύ κοντά στον κόλπο της Μεσαράς και οι έρευνες για τον ορυκτό θησαυρό της Κρήτης είναι ορατές με γυμνό μάτι. Το ειδικό ερευνητικό σκάφος που ψάχνει για πετρέλαιο στα νότια της Κρήτης διεξάγει από τα ξημερώματα τις έρευνες σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από τις παραλίες του κόλπου της Μεσσαράς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το “Nordic Explorer” θα κινηθεί από τον Κόκκινο Πύργο προς το Λέντα και την παραλία της μονής Κουδουμά όπου και αναμένεται να προσεγγίσει κοντά στην ακτή. Είναι ίσως από τις περιοχές όπου το ειδικό σκάφος θα φτάσει σε απόσταση αναπνοής σε σημεία όπου υπάρχουν ακόμα και κατοικημένες περιοχές. Το δρομολόγιο θα συνεχιστεί κατά μήκος της ακτογραμμής της Κρήτης.

Εξάλλου, το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όλα τα λιμεναρχεία – Αγία Γαλήνη, Κόκκινος Πύργος, Καλοί Λιμένες – έλαβαν ένα σήμα και καλούνται να ενημερώσουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς να μην μετακινούνται άσκοπα με τα καΐκια τους και να μην ξεπερνούν την απόσταση του ενός χιλιομέτρου από την ακτή προκειμένου να μην εκτεθούν σε κίνδυνο τόσο οι ίδιοι και ο εξοπλισμός τους όσο και το ίδιο το ερευνητικό σκάφος.

Πιο συγκεκριμένα το σκάφος αυτό σέρνει πίσω του ένα ειδικό καλώδιο δέκα χιλιομέτρων το οποίο πότε σέρνεται και πότε καταποντίζεται για τις ανάγκες τις έρευνας.

Πρόκειται όμως για ένα πολύ ευαίσθητο όργανο το οποίο δεν πρέπει να εκτεθεί σε δίχτυα και παραγάδια των ψαράδων ούτε βέβαια να μπλεχτεί σε προπέλες. Για το λόγο αυτό βγήκε και η ανακοίνωση προς τα λιμεναρχεία έτσι ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις τους και να μην προκληθεί καμία ζημιά στο ακριβό και ευαίσθητο μηχάνημα.

(Πηγή: Prismanews.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα