28η Οκτωβρίου: Πώς αμείβεται η εργασία – Για ποιους μεταφέρεται η αργία

28η Οκτωβρίου: Πώς αμείβεται η εργασία – Για ποιους μεταφέρεται η αργία
Μαθητές προετοιμάζονται για την παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, Αρχείο Eurokinissi

Η αργία φέτος είναι Κυριακή και δεν μπορεί να μεταφερθεί άλλη μέρα παρά μόνο με σχετική Υπουργική απόφαση κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν - Καμία εφημερίδα δεν θα κυκλοφορήσει την Κυριακή.

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου, η οποία φέτος (2018) συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, από το νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία.

Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

3) αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό):Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Τι θα ισχύσει στον Τύπο

Επειδή η αργία συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, όλες οι εφημερίδες (πολιτικές, οικονομικές και αθλητικές) θα κυκλοφορήσουν ως εξής:

1. Την Παρασκευή, 26/10/2018, θα κυκλοφορήσουν όλες οι εκδόσεις του Σαββάτου.

2. Το Σάββατο, 27/10/2018, θα κυκλοφορήσουν όλες οι Κυριακάτικες εκδόσεις.

Οι συντάκτες θα εργαστούν για την έκδοση των φύλλων του Σαββάτου και της Κυριακής την Πέμπτη 25/10/2018.

3. Την Κυριακή, 28/10/2018, δεν θα κυκλοφορήσει ΚΑΜΙΑ εφημερίδα.

4. Τη Δευτέρα, 29/10/2018, θα κυκλοφορήσουν κανονικά όλες οι εκδόσεις της Δευτέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα