Απόφαση “πιλότος” του ΣτΕ: Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα από το κράτος

Απόφαση “πιλότος” του ΣτΕ: Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα από το κράτος
ΑΘΗΝΑ-O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης και ο Υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο, στα εγκαίνια του νέου Κολυμβητηρίου Μάχης ΚΕΕΔ. Στην συνέχεια στο Παρατηρητήριο, όπου παρακολούθησαν άσκηση (φωτογραφία) των Ειδικών Δυνάμεων.Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από την απόφαση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει της μισθολογικές περικοπές στους ένστολους. Τι θα ακολουθήσει

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει για τον κρατικό προϋπολογισμό η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει τις μισθολογικές περικοπές στους ένστολους. Ακολουθούν δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι.

Ριζικές ανατροπές σε όλα τα ειδικά μισθολόγια που “κουρεύτηκαν” το 2012 εκτιμάται ότι θα επιφέρει η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κατά πληροφορίες θα “ακυρώνει” τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στους ένστολους.

Και αυτό γιατί ανοίγει ο δρόμος να “δικαιωθούν” σε ανώτατο βαθμό δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, ιατροί του ΕΣΥ και διπλωματικοί υπάλληλοι, γεγονός που θα δημιουργήσει μια τεράστια “μαύρη τρύπα” στον κρατικό προϋπολογισμό.

Κυβερνητικές πηγές υπολογίζουν πως μόνο για τους ένστολους η επαναφορά των αποδοχών τους στα προ της 1ης Αυγούστου 2012 επίπεδα και η επιστροφή από το Δημόσιο των ποσών που έχασαν λόγω περικοπών μέχρι και σήμερα φθάνει στο ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει “πιλότο” και για τους υπόλοιπους λειτουργούς του Δημοσίου, οι οποίοι αμείβονται μέσω ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, ιατροί, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες) και των οποίων οι αμοιβές “κουρεύτηκαν” με τον ίδιο νόμο (4093 του 2012).

Σε μια τέτοια περίπτωση το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να επιστρέψει πολλαπλάσια ποσά που επί του παρόντος δεν έχουν υπολογιστεί.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς θα δημιουργηθούν νέα ανοίγματα στον προϋπολογισμό σε μια περίοδο κατά την οποία δέχεται πιέσεις από την τρόικα για να προσδιορίσει ισοδύναμα μέτρα μεταξύ 1,2 και 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Η αντισυνταγματικότητα των περικοπών για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς και τους υπόλοιπους ένστολους αφορά και την αναδρομική αλλά και τη γενικότερη περικοπή της τάξης του 10% μεσοσταθμικά που επιβλήθηκε στις αποδοχές τους. Όταν βγει η απόφαση του ΣτΕ, οι αποδοχές τους θα αυξηθούν αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012.

Το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει τότε ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ, πιθανότατα σε δόσεις, είτε από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είτε με ομόλογα, όπως είχε κάνει κατά το παρελθόν με τα αναδρομικά των δικαστών.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντισυνταγματικότητα των μειώσεων για τους ένστολους μπορεί να στηριχθεί στον σημαντικό ρόλο που έχουν στην κρατική μηχανή για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, καθώς κρίνεται ότι οι αποδοχές τους για ένα τόσο δύσκολο και επικίνδυνο έργο είναι πολύ χαμηλότερες από τις επιβαλλόμενες.

Η αναμενόμενη απόφαση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση και των συντάξιμων αποδοχών, ενώ αποτελεί και πρόκριμα για τη δικαίωση και των συνταξιούχων ενστόλων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έχουν προσφύγει για τις περικοπές στις συντάξεις τους.

Να υπενθυμίσουμε πως οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια νομοθετήθηκαν στα τέλη του 2012, αλλά τέθηκαν σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του ίδιου χρόνου. Στους ένστολους οι βασικοί μισθοί μειώθηκαν από 2,5% έως και 20%, ανάλογα τον βαθμό.

Επίσης “κουρεύτηκαν” όλα τα επιδόματα (εξομάλυνσης, ειδικής απασχόλησης, ευθύνης διοίκησης, επιχειρησιακής ετοιμότητας και ειδικών συνθηκών).

Για τους ανώτατους δικαστικούς οι απώλειες φτάνουν τα 1.111 ευρώ τον μήνα ή 27%, ενώ στη βάση της μισθολογικής πυραμίδας (ειρηνοδίκες) περιορίζονται στα 119 ευρώ τον μήνα ή 8%.

Στους πανεπιστημιακούς οι βασικοί μισθοί μειώθηκαν από 118 έως και 316 ευρώ τον μήνα (μείωση έως και 17,8%).

Οι περικοπές στους βασικούς μισθούς των ιατρών του ΕΣΥ κυμαίνονται από 20 ευρώ τον μήνα για τους ειδικευόμενους και φτάνουν τα 474 ευρώ τον μήνα για τους διευθυντές.

Πηγή: Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα