'Χαράτσι' έως 50 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις

Snapshot from the Island of Poros, on August 6, 2016 /      ,  6 , 2016
Snapshot from the Island of Poros, on August 6, 2016 / , 6 , 2016 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία, κάνει αναφορά στα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που θα αναζητηθούν για πρώην τραπεζοϋπαλλήλους

Στα 50 ευρώ ορίζεται η ελάχιστη μηνιαία παρακράτηση που αφορά τα αναδρομικά όσων συνταξιούχων υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, στις "υψηλές" κύριες συντάξεις, λόγω της επιβολής πλαφόν και ειδικά για τους πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, όσους λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικό.

Σε διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, γίνεται αναφορά στα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που θα αναζητηθούν για τις παραπάνω περιπτώσεις συνταξιούχων, από τις συντάξεις Νοεμβρίου και μετά.

Σε κάθε περίπτωση η μηνιαία δόση δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνάει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος, αν αυτή δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Για πιο υψηλές συντάξεις το αντίστοιχο πλαφόν τίθεται στο 1/6 της νέας σύνταξης. Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση σχετικής διάταξης νόμου που ήδη υπάρχει για το υπουργείο Οικονομικών και φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που μπορούσε να ανακύψει αν η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών γινόταν σε τρεις μηνιαίες δόσεις όπως ήταν η αρχική εκτίμηση. Στο νομοσχέδιο εκτός από το πλαίσιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, υπάρχουν και οι εξής διατάξεις:

- Δίνεται η δυνατότητα στα Ταμεία να συντηρούν και να αξιοποιούν τα ακίνητά τους, μέσω ανάθεσης εργασιών και μελετών.

- Παρατείνεται για ένα εξάμηνο το δικαίωμα όσων λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, να συνεχίζουν να εισπράττουν τη συγκεκριμένη παροχή, ακόμα και αν δεν έχουν περάσει από επιτροπή ΚΕΠΑ χωρίς όμως δική τους υπαιτιότητα. Προϋπόθεση το ποσοστό αναπηρίας να είναι από 67% και άνω. Υπάγονται έως 31 Δεκεμβρίου 2016 οι συνταξιούχοι και μπορούν να λάβουν παράταση χορήγησης της αναπηρικής τους σύνταξης έως 30 Ιουνίου 2017.

- Στο εξής θα μπορεί να προσμετρηθεί ως χρόνος ανεργίας, ο χρόνος που ο άνεργος συμμετείχε σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης. Έτσι οι επιδοτούμενοι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να εισπράττουν και το επίδομα ανεργίας.

- Θα μπορούν να εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν ασκούν επάγγελμα.

- Παρέχεται το δικαίωμα επιχορήγησης θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία που διατηρούν εργαζόμενους και κατά τη χειμερινή περίοδο. Η επιχορήγηση είναι το πολύ έως τέσσερις μήνες και αφορά την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

- Διευκολύνει την σύσταση τοπικών τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας χωρίς νέες οργανικές θέσεις.

- Δημιουργείται σύστημα ενιαίας ψηφιακής εξυπηρέτησης πολιτών μιας στάσης για όσους συναλλάσσονται με το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr, Φωτογραφία: Sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συντάξεις, Δικαιολογητικά
SHARE:

24Media Network