Διαμαρτυρίες για το κυριακάτικο άνοιγμα καταστημάτων - ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία

Πορεία διαμαρτυρίας και απεργία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ενάντια στο άνοιμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014.  Οι εργαζόμενοι  αμφισβητούν τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων και του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και η «λευκή νύχτα» τόνωσαν το τζίρο στην αγορά και υποστηρίζει ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρέπει να ανατραπεί, καθώς φέρνει νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέες απολύσεις.
(EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Πορεία διαμαρτυρίας και απεργία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ενάντια στο άνοιμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014. Οι εργαζόμενοι αμφισβητούν τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων και του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και η «λευκή νύχτα» τόνωσαν το τζίρο στην αγορά και υποστηρίζει ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρέπει να ανατραπεί, καθώς φέρνει νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέες απολύσεις. (EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Χωρίς εντάσεις αλλά με διαμαρτυρίες και ενημερωτική εκστρατεία άνοιξαν τα καταστήματα την Κυριακή

 Ενημερωτική εκστρατεία με σκοπό τη συν-διοργάνωση με τους εμπόρους Εθνικής Διάσκεψης για τις συνέπειες του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ξεκινά από αύριο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η Ομοσπονδία μαζί με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής διαμαρτυρήθηκαν στην κατάμεστη από κόσμο οδό Ερμού και μοίραζαν στον κόσμο ενημερωτικό κείμενο για τις συνέπειες της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές στις μικρο-μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Με κύρια συνθήματα "Ποτέ δουλειά την Κυριακή. Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή" και "Βιτρίνες λουσάτες, απλήρωτοι εργάτες" οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν από το Σύνταγμα και διέσχισαν την οδό Ερμού.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Μεταξία Στεκουλέα, "το υπουργείο μας είπε ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί ο τζίρος και θα βοηθηθούν οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, που σε ποσοστό 80% είναι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους. Όμως αποτέλεσμα του ανοίγματος τις Κυριακές είναι οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις να κλείσουν μια ώρα νωρίτερα και να κυριαρχήσουν απόλυτα οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι και τα malls. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ πέρσι έκλεισαν 90.000 επιχειρήσεις και συνεχίζουν να κλείνουν με αυξανόμενο ρυθμό, διότι η φορολογία αυξάνεται πάρα πολύ με τη νέα χρονιά και ο τζίρος βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση. Συγχρόνως, σε μικρο-μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 6-8 μήνες. Είναι δυνατόν, όταν δεν πληρώνονται για τις καθημερινές, να πληρωθούν για τις Κυριακές;"

"Η ουσία είναι ότι θέλουν ο συρρικνωμένος τζίρος των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων να πάει στις πολυεθνικές".

Και κατέληξε:

"Η συντριπτική πλειονότητα των μικροεμπόρων μας έχει δηλώσει ότι ανοίγει τις Κυριακές αναγκαστικά. Έχουμε από τα μεγαλύτερα ωράρια της Ευρώπης. Ο χρόνος φτάνει. Χρήματα δεν έχουμε. Όταν δεν υπάρχει εισόδημα, οι τζίροι μειώνονται".

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας αποφάσισε να συνεργασθεί με άλλες 10 Ομοσπονδίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να συντονίσουν όλοι μαζί τον αγώνα τους.

Όπως σημείωσε η κ. Στεκουλέα "τα προβλήματα είναι πλέον συνολικά. Και το κυρίαρχο είναι η κατάλυση της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

ΚΚΕ: Επί της ουσίας καταργούν την αργία της Κυριακής

"Η εφαρμογή του μέτρου για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εφτά Κυριακές το χρόνο, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την οριστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που αποτελεί διακαή και ομολογημένο πόθο των μεγάλων εμποροκαταστημάτων και των πολυεθνικών του εμπορίου" αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ στην οποία προστίθεται ότι "αυτή η πολιτική η οποία δρομολογείται με διάφορους τρόπους από κυβέρνηση, ΕΕ και τοπική διοίκηση, τσακίζει τα δικαιώματα, τις ζωές, τον ελεύθερο χρόνο και την ξεκούραση των εμποροϋπαλλήλων και των μικρεμπόρων, οδηγώντας τους τελευταίους σε αφανισμό". Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το μέτρο αυτό "δεν στρέφεται μόνο εναντίον των υπαλλήλων και αυταπασχολουμένων στο εμπόριο, αλλά και όλων των εργαζομένων, αφού η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δε θα περιορισθεί μόνο στον κλάδο του εμπορίου" και προσθέτει ότι "γι' αυτό και το μέτρο αυτό πρέπει να βρει αντίθετο το λαό, ο οποίος γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η αιτία της χαμηλής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα δεν είναι το ωράριο, αλλά η ανέχεια και η φτώχεια των λαϊκών οικογενειών".

"Σαν μια γροθιά υπάλληλοι και μικροί επαγγελματίες χρειάζεται να καταδικάσουν και να πολεμήσουν την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων που επιβάλλουν τέτοια αντιλαϊκά μέτρα", καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network