e- ΕΦΚΑ: Πώς θα υποβληθούν οι δηλώσεις δώρου Πάσχα 2020

e- ΕΦΚΑ: Πώς θα υποβληθούν οι δηλώσεις δώρου Πάσχα 2020
Χρήματα Shutterstock

Ο Ηλεκτρονικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχει οδηγίες για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων Δώρου Πάσχα 2020 από τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Οδηγίες για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) Δώρου Πάσχα 2020 από τις πληττόμενες επιχειρήσεις δίνει έγγραφο του Ηλεκτρονικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Με τις διατάξεις του άρθρου 19 της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ορίζονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με την από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68) και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτής κανονιστικές πράξεις, δύνανται να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα σε χρόνο μεταγενέστερο από τον οριζόμενο στην υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 742) και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2020.
  2. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής.
  3. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 Κοινή Υπουργική Απόφαση.
  4. Στις περιπτώσεις των παρ. 2 και 3, το επίδομα εορτών Πάσχα υπολογίζεται, βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες καταχωρίζουν σε διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) το επίδομα εορτών Πάσχα. Τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον εργοδότη, καταχωρίζονται στον κωδικό τύπου αποδοχών 04 και στην ίδια ΑΠΔ – σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών – καταχωρίζονται τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν την ΑΠΔ του επιδόματος εορτών Πάσχα και τυχόν συμπληρωματικές ΑΠΔ του ίδιου σκοπού, έως τις 10 Ιουλίου 2020, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα στους δικαιούχους.

Ως εκ τούτου, το Δώρο Πάσχα 2020 θα καταχωρηθεί στην ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου 05/2020, με κωδικό τύπου δήλωσης (04) συμπληρωματική, ανεξάρτητα εάν καταβλήθηκε στους απασχολούμενους, κατά την περίοδο του 04/2020, του 05/2020 ή του 06/2020, μέχρι τις 10/07/2020.

Μετά τη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, η υποβολή των προαναφερόμενων ΑΠΔ θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Απεικόνιση Δώρου Πάσχα 2020

Όσον αφορά στην απεικόνιση του Δώρου Πάσχα 2020 σε διακριτή (αποκλειστικά εγγραφές Δώρου Πάσχα) Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ)-Κωδικού Τύπου Δήλωσης (04) Συμπληρωματική, επισημαίνεται ότι:

  • Η αναλογία του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στην περίοδο απασχόλησης έως την ημερομηνία αναστολής της εργασιακής σχέσης, θα απεικονιστεί, κατά τα γνωστά, με τύπο αποδοχών (04), ενώ,
  • Για την περίοδο της αναστολής, θα απεικονιστεί με διακριτό τύπο αποδοχών (19) στην ίδια ΑΠΔ, με χωριστή εγγραφή.

Στην περίπτωση που οι πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες έχουν ήδη υποβάλει το Δώρο Πάσχα 2020, με την ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου 04/2020 ή 05/2020, θα πρέπει να υποβάλουν Δελτίο Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης (ΑΠΔ) (Δ.Μ.Σ.Α.) στην αρμόδια τοπική υπηρεσία μισθωτών του e-ΕΦΚΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα