Εργαζόμενοι σούπερ μάρκετ Βασίλαγα: Όμηροι σχεδόν δύο χρόνια, η δικαιοσύνη κωφεύει

Εργαζόμενοι σούπερ μάρκετ Βασίλαγα: Όμηροι σχεδόν δύο χρόνια, η δικαιοσύνη κωφεύει
Φωτογραφία από το typosthes.gr

Εχουν χάσει τη δουλειά τους εδώ και 20 μήνες. Η μήνυσή τους στην εισαγγελία διαφθοράς αγνοείται. Περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας πωλήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί. Και όμως, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ Βασίλαγας δεν έχουν δικαιωθεί ακόμα.

Η ομηρία των εργαζόμενων στην εταιρία Βασίλαγας ΑΕ (διατηρούσε, εκτός των άλλων, 13 σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη) διατηρείται μέχρι και σήμερα, σχεδόν δύο χρονιά αφότου η εταιρία κήρυξη πτώχευση.

Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό ότι η πτώχευση ουσιαστικά επιδιώχθηκε από την εταιρία και ότι έγινε κάτω από συνθήκες οι οποίες κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν περίεργες.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2017 τα καταστήματα της φίρμας δεν ανανεώνονταν με αγαθά και τα ράφια άρχισαν σιγά σιγά να αδειάζουν. Θορυβημένοι οι εργαζόμενοι, απευθύνθηκαν στον εργοδότη τους ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι απλώς επρόκειτο για μία αναδιοργάνωση της επιχείρησης.

Αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας πωλούνταν για ένα κομμάτι ψωμί. Ανυψωτικό μηχάνημα για παράδειγμα πωλήθηκε 400 ευρώ ενώ κλιματιστικά άλλαξαν χέρια για 20 ευρώ! Εκτυπωτές και ηλεκτρονικοί υπολογιστές πωλήθηκαν τέλος, πάντα σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζόμενων, για πέντε ευρώ!

Μετά την πτώχευση, που ήρθε τον Ιούνιο του 2017, οι εργαζόμενοι είδαν και έπαθαν έτσι ώστε να βρει σύνδικος και να μπει η υπόθεσή τους σε μία συγκεκριμένη τροχιά δικαίωσης, η οποία πάντως ακόμα δεν έχει έρθει.

Οταν εν τέλει ο σύνδικος (αυτός που ουσιαστικά παίρνει στα χέρια του την επιχείρηση για να πληστειριάσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και να πληρώσει τους εργαζόμενους) βρέθηκε, δεν προέβη σε απολύσεις παρά μόνο τον Σεπτέμβριο (“χάνοντας” το χρονικό σημείο 5/7/18 που αποτελούσε προθεσμία για την τροποποίηση των αναγγελιών απαιτήσεων) και έτσι οι απαιτήσεις που θα εκκαθαρίσει η πτώχευση και θα πληρώσει έχουν ως σημείο αναφοράς την 15η Ιουνίου χωρίς να μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν μισθούς υπερημερίας και ένσημα μέχρι τη στιγμή της επίσημης της απόλυσης που έδωσε ο σύνδικος.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ο,τι οι εργαζόμενοι, που στερούνταν την απόλυση σχεδόν 1.5 χρόνο, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το νόμο 4512 που θα τους δίνει προτεραιότητα πληρωμής από τις τράπεζες στο πλειστηριασμό.

Το πιο εξοργιστικό; Για την υπόθεση έχει υποβληθεί μήνυση στον εισαγγελέα διαφθοράς ήδη από το φθινόπωρο του 2017. Και όμως, ενάμιση χρόνο μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια πταισματοδίκη.

Οταν δε εκδικάστηκε η μήνυση την οποία είχα καταθέσει κατά του επιχειρηματία οι εργαζόμενοι δεν τους επετράπη να τοποθετηθούν επί της ουσίας. Μέσα από διαδικασίες (πχ δεν λήφθηκε υπόψιν το διάστημα υπερημερίας) “αποδείχθηκε” ότι η εταιρία χρωστάει μόλις δύο μήνες και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Παναγιώτης Βασίλαγας καταδικάστηκε σε 22 ημέρες. Με αναστολή βεβαίως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα