Φοβού τα πρόστιμα: Στο 18,95% η μαύρη εργασία - 9,22 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

ΕΛΛΑΔΑ-αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από την 1η Σεπτεμβρίου.Στη φωτογραφία στιγμιότυπο απο την τουριστικη κινηση σε εστιατόρια και ταβέρνες στο Ναυπλιο 29/7/2011.(EUROKISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης εμφανίζει η αδήλωτη εργασία. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 9,22 εκατ. ευρώ από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόστιμα συνολικού ύψους 9,22 εκατ. ευρώ επέβαλαν για παραβάσεις περί αδήλωτης εργασίας, κατά το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ.

Παρά ταύτα, «οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται, κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, φανερώνουν ότι η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών .

Ειδικότερα, όπως τόνισε, «ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες είχε φτάσει ακόμη και στο 40,47%, το Νοέμβριο κατέβηκε στο 20,57%, ενώ το Δεκέμβριο μειώθηκε περαιτέρω στο 18,95%».

Σύμφωνα με τον κ.Βρούτση, «έχοντας κλείσει τέσσερις μήνες αδιάλειπτης και πλήρους εφαρμογής του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο απο ενθαρρυντικά».

Οι θετικές αυτές εξελίξεις αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση και μάλιστα για τρεις συνεχόμενους μήνες – Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο – απόρροια τόσο της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ όσο και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ.Βρούτσης, δεν είναι μόνο οι αριθμοί και τα ποσοστά παραβατικότητας που έχουν αλλάξει τους τέσσερις τελευταίους μήνες.

Είναι ότι, «για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καταβάλλεται μια τόσο οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια για την οριστική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Με διαφορετική λογική, διαφορετική μεθοδολογία και, για αυτό, υψηλότερη αποτελεσματικότητα από ό,τι στο παρελθόν.

Θεσμοθετήσαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, τα οποία – εδώ είναι ίσως το σημαντικότερο – επιβάλλονται πλέον άμεσα και επιτόπια χωρίς τις παρελκυστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος που οδηγούσαν ουσιαστικά στην ατιμωρησία.

Οργανώσαμε σε ένα ενιαίο πλαίσιο συνεργασίας και με τον πλέον αποδοτικό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, στελέχη πρώτης γραμμής με αποδεδειγμένη υπηρεσιακή υπευθυνότητα και επαγγελματική ικανότητα».

Όπως προσθέτει, «κυριότερα, όμως, σήμερα υπάρχει σταθερή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί η ανομία στην αγορά εργασίας όχι με καλές προθέσεις και λόγια, αλλά επιτέλους με πράξεις και αποτελέσματα.

Υπ΄αυτή την έννοια, το επιχειρησιακό Σχέδιο Άρτεμις δεν αποτελεί απλώς ένα σύνολο ελέγχων και κυρώσεων. Συνιστά έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό προστασίας της εργασίας, της νόμιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησης, αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας», καταλήγει η δήλωση του υπουργού Εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network