Κύμα φυγής στο δημόσιο για σύνταξη και εφάπαξ

ΑΘΗΝΑ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Κύμα φυγής των δημοσίων υπαλλήλων προς τη σύνταξη πυροδοτούν οι νέες αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό, καθώς η έξοδος αναμένεται φέτος να φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ ξεπερνώντας και τις 21.500 αποχωρήσεις

Πάνω από 21.000 υπάλληλοι θα βγουν σε σύνταξη μέχρι το τέλος του χρόνου. Κύμα φυγής καταγράφεται στο δημόσιο λόγω των αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό.

Ο μεγάλος φόβος για τις αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων που θα φέρει μειώσεις, αλλά και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα επιφέρουν αυξήσεις στα όρια ηλικίας κυρίως για τις γυναίκες κάνει τους υπαλλήλους να φεύγουν κατά χιλιάδες ακόμη και με πρόωρη σύνταξη πριν τα 50 έτη εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια του νόμου.

Αν και το ρεκόρ φυγής καταγράφηκε το 2010 φέτος αναμένεται να υπάρξει και νέο ρεκόρ αποχωρήσεων. Ενώ το 2013 καταγράφηκαν λίγο περισσότερες από 17.000 αποχωρήσεις για φέτος οι αποχωρήσεις αναμένεται να είναι περίπου 21.500.

Οι μεγάλοι φόβοι είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας που για τις γυναίκες σημαίνουν ως και 12 έτη παραπάνω στην εργασία, αλλά και οι περικοπές στο εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις που αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στο 30%.

"Συνωστισμός"

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, αναμένονται 1.500 οριστικές αιτήσεις παραίτησης από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν ήδη κάνει την πρώτη αίτηση πριν ένα μήνα και παρότι είχαν το δικαίωμα να υπαναχωρήσουν, εντούτοις, θα προχωρήσουν σε οριστική παραίτηση.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι στο Γενικό Λογιστήριο καταφθάνουν από ορισμένες υπηρεσίες αιτήσεις γυναικών για αποχώρηση με αναστολή σύνταξης σε ηλικίες ακόμη και 49 ετών! Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένες κλειδώνουν τη σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα, αλλά θα αρχίσουν να πληρώνονται όταν θα πιάσουν και το όριο ηλικίας.

Οι γυναίκες λοιπόν που πιάνουν το όριο ηλικίας των 50 ετών μέσα στο 2015 και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη με ανήλικο τέκνο, επιλέγουν, όπως ανέφεραν στον "Ε.Τ." αρμόδιοι παράγοντες, να κάνουν αίτηση για σύνταξη με αναστολή στα 49 ώστε να είναι απολύτως διασφαλισμένες έναντι οποιασδήποτε αλλαγής στο ασφαλιστικό, αφού η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με όσα ισχύουν σήμερα και όχι με βάση τα όσα σχεδιάζονται να εφαρμοστούν μετά το 2015.

Ο μεγάλος φόβος των δημοσίων υπαλλήλων είναι τυχόν κατάργηση του ευνοϊκού τρόπου υπολογισμού της σύνταξης που ισχύει για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και όσον αφορά στις γυναίκες, η πιθανότητα να θιγούν από την επικείμενη αύξηση στα όρια ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις.

SHARE:

24Media Network