Μονόδρομος οι περικοπές στις συντάξεις - Βουλιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Στιγμιότυπο με ταμπέλα η οποία κατευθύννει σε ταμείο καταστήματος στην Αθήνα την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Στιγμιότυπο με ταμπέλα η οποία κατευθύννει σε ταμείο καταστήματος στην Αθήνα την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Αναπόφευκτες οι περικοπές στις συντάξεις, με τις οφειλές να βρίσκονται στα ύψη. Πόσο αναμένεται να μειωθούν οι κύριες και πόσο οι επικουρικές

Το 10% θα φτάσει η μείωση στις κύριες συντάξεις και το 20% έως 30% στις επικουρικές το 2014, όπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Θανάσης Καποτάς τόνισε ότι η αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, η ανασφάλιστη εργασία, η αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ, έχουν προκαλέσει δραματική επιδείνωση στην οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Καποτά οι περικοπές στις συντάξεις είναι αναπόφευκτες όχι μόνο λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης των ταμείων, αλλά και εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου Λοβέρδου και της μείωσης της κρατικής επιδότησης κατά 1,2 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ εκτινάχθηκαν από 4,8 δισ. ευρώ, που ήταν το 2010 σε 8,05 δισ. ευρώ φέτος.

Την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ ξεκινούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας 618 υπαλλήλων παρά την έλλειψη προσωπικού που επικαλούνται σε όλους τους φορείς του υπουργείου Εργασίας.

(Πηγή: ΣΚΑΪ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λάθη ΙΚΑ στις συντάξεις: Έρχονται νέες περικοπές και επιστροφές

Σύνταξη στα 50 για 700.000 γονείς

SHARE:

24Media Network