Νεφελούδης: Λύση για τους καλλιτέχνες υπάρχει, η κυβέρνηση ας αφήσει τα ψέμματα

Νεφελούδης: Λύση για τους καλλιτέχνες υπάρχει, η κυβέρνηση ας αφήσει τα ψέμματα
Ο Ανδρέας Νεφελούδης Eurokinissi

Τι υποστηρίζει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης για το θέμα της ενίσχυσης των καλλιτεχνών και τι καταλογίζει στην κυβέρνηση.

Με δήλωση-παρέμβασή του ο Ανδρέας Νεφελούδης επεσήμανε ότι λύση για το θέμα της ενίσχυσης των καλλιτεχνών υπάρχει και στηλίτευσε τις κυβερνητικές επιλογές για το ζήτημα.

Ιδού τι τόνισε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας

Η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της της τακτική, αντί να σκύψει στα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί και να τα επιλύσει, προσφεύγει για μια ακόμα φορά στα ψέματα και στις απάτες σε βάρος ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων. Αυτή την φορά διπλά θύματα αυτής της άθλιας πρακτικής (αγνόηση, αποκλεισμός, αδράνεια, ψέματα, απάτη) έπεσε το σύνολο σχεδόν του καλλιτεχνικών κλάδου, του τομέα του πολιτισμού.

Του τομέα που λιγότερο ή περισσότερο «ευθύνεται» για το επίπεδο και την ψυχή ενός ολόκληρου λαού. Βέβαια αυτά για τους άριστους αγράμματους που μας κυβερνούν είναι άγνωστες λέξεις. Σχεδόν στο σύνολο τους οι επαγγελματίες του χώρου, που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ από όλους τους κλάδους από τις επιπτώσεις της πανδημίας, είναι οι μόνοι τελικά που κατά 90% δεν έχουν κανένα βοήθημα από την προβληματική κυβέρνηση που μας κυβερνά. Προβληματική διότι αντί να επιλύσει προβλήματα, λόγω ανικανότητας πνίγεται σε μια κουταλιά νερό.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου που ετοίμαζαν καλλιτεχνικές εργασίες για την περίοδο του καλοκαιριού και όχι μόνο, για όσους, που είναι πλειοψηφία, που δουλεύουν με ίδια μέσα (επαγγελματίες, με μπλοκάκι, με τίτλους κτήσης κλπ) χωρίς την έννοια της εξαρτημένης εργασίας, για όσους είχαν αρχίσει συνεργασίες ή και πρόβες και δεν είχαν ακόμη υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις τους. Αυτοί, από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δουλειάς, βρέθηκαν ξεκρέμαστοι χωρίς ούτε ένα ευρώ για ενίσχυση και χωρίς δουλειά και ούτε άμεση προοπτική για δουλειά, έχοντας απέναντι τους ανίκανους που δεν ενδιαφέρονται να βρουν λύση.

Λύση όμως υπάρχει και είναι η ίδια που εφαρμόστηκε μετά από προτροπή μας και για άλλα σωματεία (τουριστικοί συνοδοί, ξεναγοί, αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ) που σε πρώτη φάση τα κυβερνητικά σαϊνια τους είχαν εξαιρέσει. Να εφαρμοστεί λοιπόν η ίδια μεθοδολογία και για όσα τους χρωστούν και για τη συνέχεια. Δηλαδή η πιστοποίηση ότι πράγματι είναι επαγγελματίες του χώρου να γίνει από τα μητρώα του πρωτοβάθμιου σωματείου με την διασταύρωση των ατομικών στοιχείων τους από τον ΑΦΜ. Τόσο απλά, τόσο εύκολα και τόσο αποδοτικά για τους ίδιους.

Η πλατφόρμα στο Υπουργείο για να υποδεχθεί αυτή την επιλογή υπάρχει. Ας κάτσει λοιπόν ο Πέτσας να δουλέψει και λίγο δημιουργικά, να λύσει προβλήματα, εδώ είμαστε εμείς για τις απαραίτητες υποδείξεις και ας σταματήσει να παριστάνει τον Εθνικό μας Πινόκιο. Όχι τουλάχιστον σε βάρος επαγγελματικών κλάδων. Απλώς να του πω γιατί είναι άσχετος με ότι έχει να κάνει με εργασιακά και άλλα και επειδή είχα ασχοληθεί προσωπικά με την προσπάθεια να γίνει κλαδική σύμβαση στο θέαμα και ακρόαμα.

Να τον πληροφορήσω λοιπόν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2013 ότι ο και τότε Υπουργός Εργασίας Βρούτσης, είχε επιτρέψει να διαλυθεί το κλαδικό εργοδοτικό σωματείο ώστε να μην μπορεί ο κλάδος να υπογράφει κλαδικές συμβάσεις. Εργαστήκαμε σκληρά για να συσταθεί εκ νέου η εργοδοτική οργάνωση, αλλά δεν προλάβαμε γιατί ενέσκηψε η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και των συλλογικών πινόκιο που εκπροσωπεί ο Πέτσας. Ιδού λοιπόν αν πράγματι θέλουν να λύσουν το πρόβλημα ποια είναι η λύση. Τα λόγια και τα ψέματα είναι περιττά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα