Μαύρο καλοκαίρι για τους μουσικούς: Χωρίς συναυλίες και επιδόματα

Συναυλία (φωτογραφία αρχείου)
Συναυλία (φωτογραφία αρχείου) SHUTTERSTOCK

Κραυγή αγωνίας από τον καλλιτεχνικό χώρο και τους διοργανωτές συναυλιών, μετά από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για ακύρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι.

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης (28/4), ότι οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και τα θεάματα ακυρώνονται οριστικά φέτος το καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι απανταχού εταιρείες παραγωγής συναυλιών, φεστιβάλ και πολιτιστικών δρωμένων, καθώς και οι μουσικοί, πλήττονται σημαντικά αυτή τη στιγμή, καθώς όχι μόνο μένουν χωρίς δραστηριότητα για τους επόμενους μήνες, αλλά δεν υπάρχει στον ορίζονται και καμία μέριμνα σχετικά με το μέλλον τους.

ADVERTISING

Καλλιτέχνες και διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεσηκώθηκαν, κάνοντας λόγο για "αφανισμό του πολιτιστικού δυναμικού της χώρας" και για "καταστροφικές συνέπειες" στον χώρο και στα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτόν, ενώ, υπενθυμίζεται, πως πολλοί εξ αυτών δεν έχουν λάβει το επίδομα των 800 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι του χώρου, από υπεύθυνους συναυλιών και διοργανωτές εκδηλώσεων μέχρι καλλιτέχνες και τεχνικούς, δηλώνουν πως σέβονται τα μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας, ωστόσο εκφράζουν απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης για τον τομέα του πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη (29/4) το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των κλάδων του πολιτισμού με τον ΓΓ σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

"Οι συνέπειες είναι καταστροφικές"

Ο Αχιλλέας Σταύρου, υπεύθυνος της εταιρείας καλλιτεχνικών παραγωγών Goodheart Productions, μιλά στο News 24/7 για τη δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνει ο χώρος, αναφερόμενος στις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού:

Πώς πλήττονται οι εταιρείες παραγωγής μετά τις ανακοινώσεις για ακύρωση των συναυλιών και των φεστιβάλ τους επόμενους μήνες;

Έχουμε καθολική παύση εργασιών από την αρχή Μαρτίου. Είχαμε άλλωστε ακυρώσει, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, όλες μας τις εκδηλώσεις για τον Μάρτιο αφού φαινόταν ότι δεν θα είναι ασφαλές να πραγματοποιηθούν. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι είμαστε χωρίς δραστηριότητα εδώ και δύο μήνες και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, σίγουρα για άλλους τέσσερις, οι οποίοι μάλιστα τυγχάνουν της θερινής περιόδου που είναι υψηλής δραστηριότητας για τον κλάδο μας.

Ποιες είναι οι συνέπειες γενικότερα στον τομέα του πολιτισμού μετά τις αποφάσεις;

Χωρίς υπερβολή, καταστροφικές. Το θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία μέριμνα, καμία φροντίδα. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι (καλλιτέχνες όλων των Τεχνών, διάφορες ειδικότητες τεχνικών και οργάνωσης παραγωγής) μένουν χωρίς εργασία για τουλάχιστον 6 μήνες και με αβέβαιο μέλλον. Να τονίσω ότι προτεραιότητα παραμένει, στον απόλυτο βαθμό, η υγεία όλων μας. Αν δεν είναι εφικτό να γίνουν εκδηλώσεις, ας μην γίνουν. Όμως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τον κλάδο, είναι ζωτικής σημασίας.

Πόσο δυνατό ή αδύνατο είναι να καταφέρουν οι εταιρείες να ορθοποδήσουν μετά από όλο αυτό;

Αυτό εξαρτάται από τα μέτρα της κάθε εταιρείας, ίσως και τα προσωπικά κουράγια. Είναι πολύ απογοητευτικό αυτό που συμβαίνει και παρόλο που είμαστε συνηθισμένοι στις δυσκολίες (λόγω της φύσης του επαγγέλματος), η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη για κανέναν. Αυτή η κρίση φαίνεται ότι θα κρατήσει για πάνω από δύο χρόνια.

Έχει οριστεί κάποια οικονομική στήριξη για εσάς; Ξέρουμε ότι πολλοί καλλιτέχνες δεν έχουν λάβει ακόμη τα 800 ευρώ.

Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών-τεχνικών δεν έχουν λάβει το επίδομα αφού οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο. Και μιλάμε για ένα βοήθημα, τι θα γίνει στους επόμενους μήνες; Οι επιχειρήσεις θα λάβουμε, κάποια στιγμή, 800€ για τα κάθε λογής λειτουργικά έξοδα που τρέχουν και τη διαβίωση των εταίρων. Κρίνετε εσείς σε ποιο βαθμό μας στηρίζει κάτι τέτοιο.

"Το πολιτιστικό δυναμικό της χώρας θα αφανιστεί"

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ήρθαν από τον Πανελλήνιο Συνδέσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, που με ανακοίνωσή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις αποφάσεις.

Όπως ανέφερερε η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Κατερίνα Σταματάκη:

"Με μεγάλο προβληματισμό ακούσαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για πλήρη καθήλωση του καλλιτεχνικού κόσμου. Αντιλαμβανόμαστε την προστασία της δημόσιας υγείας και σεβόμαστε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των αντίστοιχων υπουργείων. Αντιστοίχως περιμένουμε να σεβαστούν τον καλλιτεχνικό κόσμο στο θέαμα ακρόαμα και να αναλογιστούν την πλήρη οικονομική καθήλωση του κλάδου. Υπάρχουν άμεσα θέματα που θα θέσουμε αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου στην τηλεδιάσκεψη που έχουμε οι εκπρόσωποι των παραγωγών στη μουσική στο θέατρο και στον κινηματογράφο μαζί με τις εταιρείες ήχου και φωτισμού και εκπροσώπους των καλλιτεχνών με το ΓΓ σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρωμανωλάκη.

Αν η κυβέρνηση δεν μας προστατέψει, το πολιτιστικό δυναμικό της χώρας θα καταρρεύσει ή θα αφανιστεί. Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και πρέπει να αντιμετωπιστούμε στην πραγματική κατάσταση που βρισκόμαστε. Και αυτή η κατάσταση είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται σε άμεση διάσωση του κλάδου από τα αρμόδια υπουργεία οικονομικών, ανάπτυξης και πολιτισμού, που πρέπει να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά παίρνοντας μέτρα προστασίας μας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΣΔΠΕ

Η πρόεδρος του συνδέσμου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ"

"Καρφιά" Μάλαμα προς την κυβέρνηση

Με ένα ιδιόχειρο σημείωμα αναρτημένο στην επίσημη σελίδα του στο Facebook τοποθετήθηκε και ο γνωστός τραγουδοποιός Σωκράτης Μάλαμας, μία μέρα μετά το διάγγελμα.

Όπως έγραψε: "Το σημερινό τραγούδι αφιερωμένο σε όλους τους φίλους - συνεργάτες - γνωστούς και αγνώστους απ' όλο το φάσμα των τεχνών κι από όλους τους κλάδους εργασιών. Η αδιαφορία και ο προγραμματισμός της παρούσας κυβέρνησης για όλους αυτούς είναι πνιγμός και εξαφάνιση, μάλλον με πολύ στοχευμένη πρόθεση".

"Σιωπή" για τη Βελεσιώτου από 'δω και πέρα

Ιδιόχειρο σημείωμα επέλεξε και η αγαπητή ερμηνεύτρια Φωτεινή Βελεσιώτου, η οποία με ανάρτησή της στην επίσημη σελίδα της στο Facebook εξέφρασε τα συναισθήματά της και μοιράστηκε με τον κόσμο τη στάση που θα κρατήσει στο εξής, μετά τις ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, η Φωτεινή Βελεσιώτου που όλο αυτό το διάστημα ψυχαγωγούσε το μουσικόφιλο κοινό με αυτοσχέδια live μέσα στην καραντίνα, αποφάσε να "σιωπήσει" από 'δω και πέρα.

Έγραψε χαρακτηριστικά:

"Απ' τις 12 του Μάρτη, μέρα παρά μέρα σχεδόν, τραγουδούσα απ' το σπίτι μου. Προσπαθούσα να δίνω κι εγώ - όπως κι άλλοι συνάδελφοι - δύναμη και κουράγιο στους συμπολίτες μου. Από σήμερα ΣΙΩΠΩ. Η αναλγησία της πολιτείας για τους ανθρώπους της τέχνης κι όσους εμπλέκονται, είναι πασιφανής. Η επιστροφή στην κανονικότητα αφορά όλους μας, όσο φυσικά το επιτρέπει η κατάσταση και σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της πορείας του κορονοϊού.

Αν παρ' όλα αυτά δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και οι παραστάσεις του πολιτισμού και τα μέτρα παραμένουν επισφαλή για την υγεία μας, θεωρώ υποχρέωση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά και να ενισχύσει τον κλάδο της τέχνης και του πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες, οι επαγγελματίες του θεάματος και όλοι οι εργάτες του πολιτισμού, έχουν κι αυτοί δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι σε συνθήκες εξαθλίωσης. Όλοι όσοι με ακούτε σηρίξτε με τη δική σας φωνή τους ανθρώπους του πολιτισμού. ΜΑΥΡΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ."

Ακυρώθηκε και το Release Athens Festival

Με τη σειρά του και το Release Athens Festival εξέδωσε ανακοίνωση για την οριστική ακύρωσή του φέτος το καλοκαίρι, δηλώνοντας πως θα γίνει προσπάθεια οι καλλιτέχνες που θα έρχονταν το 2020 στην Ελλάδα για το φεστιβάλ, να ανανεώσουν για την εμφάνισή τους για το 2021.

Όπως γράφει:

"Αγαπητοί φίλοι του Release Athens.

Μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, στις 28.4 και τις διευκρινίσεις των αρμόδιων διοικητικών και υγειονομικών υπηρεσιών, κάθε ελπίδα μας για την πραγματοποίηση του Release Athens 2020, έστω και μερικώς, έχει χαθεί.

Εργαστήκαμε πολύ σκληρά, επί έναν ολόκληρο χρόνο, και προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε τις όποιες πιθανότητες είχαμε μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση παγκοσμίων διαστάσεων. Τόσο εμείς όσο και όλοι οι καλλιτέχνες, με τους οποίους βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία, θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.

Όμως, η ασφάλεια όλων μας - συντελεστών, κοινού, εργαζομένων, συνεργατών - ήταν, είναι και θα παραμείνει η απόλυτη προτεραιότητά μας, πάνω απ' οτιδήποτε άλλο.

Πλέον, περνάμε άμεσα στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Επιθυμία όλων των καλλιτεχνών που θα έπαιρναν μέρος στο φεστιβάλ φέτος, καθώς και δική μας, είναι να συμμετάσχουν στο Release Athens 2021 συγκροτώντας, με την προσθήκη πολλών ακόμα, ένα πραγματικά σπουδαίο line-up που θα ενθουσιάσει κάθε μουσικόφιλο.

Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο ώστε να επανασχεδιάσουμε τις εμφανίσεις τόσο πολλών ονομάτων, πάντα σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους ανά τον κόσμο, αλλά θα το καταφέρουμε, υποσχόμενοι πως το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει στο έπακρο.

Θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερες διευκρινίσεις. Μέχρι τότε, μείνετε ασφαλείς και αισιόδοξοι, εσείς και οι αγαπημένοι σας".


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Συναυλίες, Φεστιβάλ, Covid-19, εκδηλώσεις

24Media Network