Ο Ρέππας προανήγγειλε απολύσεις στο δημόσιο

Ο Ρέππας προανήγγειλε απολύσεις στο δημόσιο
Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Για απολύσεις που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα στον δημόσιο τομέα έκανε λόγο ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στον αέρα ποιος θα αξιολογεί τους υπό απόλυση υπαλλήλους

Κριτήρια και αυστηρή αξιολόγηση πριν τις απολύσεις στο δημόσιο φαίνεται ότι θέτει επί τάπητος το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ είναι σίγουρο ότι πλέον το “ταμπού” των απολύσεων σπάει.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ” οι απολύσεις πρέπει να γίνουν με σχέδιο, κριτήρια και αξιολόγηση, που θα βοηθούσαν στη μεταρρύθμιση του κράτους “.

Aυτό που δεν διευκρίνισε, πάντως, ο κ Ρέππας είναι ποιοι θα αξιολογήσουν τους υπαλλήλους που θα οδηγηθούν στην ανεργία, με ποιες προϋποθέσεις και με ποια κριτήρια.

Στη διάρκεια ενημέρωσης, ο υπουργός άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά το “φιάσκο” της εφεδρείας, που όπως είπε, “έφτασε μόλις τις 10.000 υπαλλήλους, μετά από δύο εβδομάδες καταγραφής”, ενώ σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας πρέπει να φύγουν άλλοι 20.000.

Σύμφωνα με τον κ Ρέππα το ενδεχόμενο των απολύσεων είναι ανοιχτό, έπειτα από “αξιολογήσεις προσωπικού και κατάργηση οργανικών μονάδων και οργανισμών που αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους”.

Ο κ Ρέππας τάχθηκε επίσης, υπέρ του λουκέτου σε ζημιογόνους οργανισμούς και να εξεταστεί το προσωπικό που εργάζεται εκεί και οι ειδικότητες.

Με την εφεδρεία είπε ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης “έπεσε ένα κάστρο και ένα πολιτικό ταμπού”.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα 6μηνο, το υπάρχον σχέδιο της εφεδρείας που αφορά 30.000 υπαλλήλους ή να υπάρξει δεύτερο κύμα εφέδρων το 2012. Το σχέδιο αυτό δεν αποκλείεται να αφορά, επίσης, εκπαιδευτικούς και γιατρούς του ΕΣΥ, που τώρα είχαν εξαιρεθεί.

Αιχμές κατά της τρόικας

Αιχμές άφησε όμως και για τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Τρόικα, Πολ Τόμσεν, με αφορμή την ομιλία το βράδυ της Τετάρτης, που ζήτησε οριστικό κλείσιμο οργανισμών και “οικειοθελή αποχώρηση υπαλλήλων”. “

“Aς μας πουν τι να κάνουμε και όχι να βάζουν μόνο στόχους”, είπε ο κ Ρέππας και πρόσθεσε ότι “θέτει θέμα απολύσεων με τρόπο που δεν προϋποθέτει λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας”. Όσο για τη συνάντηση με την Τρόικα ο κ Ρέππας διευκρίνισε ότι δεν ζήτησαν απολύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα