Πώς θα πληρωθούν όσοι έχουν αναστολή εργασίας

Κλειστά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη λόγω κορονοϊού
Κλειστά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη λόγω κορονοϊού MOTIONTEAM

Δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την part time εργασία και για τη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασία.

Aπαντήσεις για τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o κ. Βρούτσης είπε ότι «η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ θα συνεχίσει να καταβάλλεται αναλογικά και τον Μάιο ανάλογα με τον αριθμό ημερών που θα είναι σε αναστολή η σύμβαση του εργαζόμενου». Όπως διευκρίνισε «σε επίπεδο μήνα το ποσό ανέρχεται σε 534 ευρώ». Παράλληλα τόνισε ότι «εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της απόλυσης των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή και η ομπρέλα προστασίας των εργαζομένων θα συνεχιστεί και τον Μάιο και για 45 μέρες μετά την ολοκλήρωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη. Κανένας απροστάτευτος».

ADVERTISING

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός «ο αριθμός των απολυμένων τον Απρίλιο θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον Μάρτιο που το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων ήταν αρνητικό κατά 41 χιλιάδες».

«Τον Απρίλιο τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν θα δείχνουν τον αριθμό των απολύσεων στο ισοζύγιο κάτω των 10.000!». Ωστόσο όπως προειδοποίησε:  «Πρέπει να είμαι ειλικρινής, το επόμενο διάστημα θα δούμε την ανεργία να ανεβαίνει».

«Η εκτίμησή μας πάντως είναι ότι το 2021 η ανάπτυξη θα εκτιναχθεί στο 5% και θα βρεθούμε σε ένα επίπεδο ανεργίας που θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

Για την εργασία Part time είπε: «Όσοι μπουν από τον εργοδότη τους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα έχουν βοήθεια από το κράτος. Συγκεκριμένα το κράτος θα δώσει ένα ποσοστό της απώλειας του μισθού του εργαζόμενου και θα καλύψει και τις ασφαλιστικές εισφορές».

Για το μέτρο της μονομερούς επιβολής εκ περιτροπής εργασία τόνισε: «Θα ισχύει το μέτρο μέχρι να τελειώσει η περίοδος των έκτακτων μέτρων και όχι παραπέρα».

«Θα ανακοινωθούν νέα πρόστιμα την ερχόμενη εβδομάδα για τις επιχειρήσεις, όσον αφορά στον τομέα της περιφρούρησης της Υγείας των εργαζομένων».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Γιάννης Βρούτσης, Υπουργείο Εργασίας
SHARE:

24Media Network