Πρώτη κλαδική με αύξηση 1% για το 2015. Μην πανηγυρίζετε. Έχουν προηγηθεί μειώσεις 15%

Πρώτη κλαδική με αύξηση 1% για το 2015. Μην πανηγυρίζετε. Έχουν προηγηθεί μειώσεις 15%

Τι προβλέπει η πρώτη κλαδική σύμβαση μετά το Μνημόνιο για αύξηση μισθών των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού

Η πρώτη κλαδική σύμβαση μετά το Μνημόνιο, που προβλέπει πάγωμα μισθών για το 2014 και αύξηση 1% από το 2015 υπεγράφη τη Δευτέρα, ανάμεσα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και την Ομοσπονδία των εργαζομένων του κλάδου.

Η νέα κλαδική σύμβαση είναι διετής και αφορά 130.000 εργαζόμενους, ενώ υπεγράφη λίγο πριν τη λήξη της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης η οποία λήγει αύριο και όταν υπογράφηκε είχε προβλέψει μειώσεις μισθών κατά 15%.

Η σύμβαση, είναι διετούς διάρκειας, καλύπτει περίπου 130.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς το 2014 και αύξηση 1% το 2015.

Οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69 (πλύντριες σιδερώτριες καθαρίστριες κ.λ.π έως 821,96 για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρας α', προϊστάμενος υπνοδωματίων κ.λ.π.

Πέραν των μισθολογικών, στη σύμβαση περιέχονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:

- Για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.

- Επίσης τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α.

ΠΟΞ: Σταθμός για τα εργασιακά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο

Ως σταθμό για τα εργασιακά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο χαρακτηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας με τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Α. Ρέτσος και το Διοικητικό Συμβούλιο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη θωράκιση του εργασιακού περιβάλλοντος στην ξενοδοχειακή αγορά.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, η ΠΟΞ καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει το μεταρρυθμιστικό της έργο και να προχωρήσει τάχιστα σε γενναίες αποφάσεις και παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τις στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης.

SHARE:

24Media Network