ΕτΕ: Προσφορές άνω των 2 δις για το ομόλογο των 500 εκατομμυρίων

A Greek national flag waves over a building of the National Bank of Greece SA in Thessaloniki, Greece, on Monday, May 11, 2015. /             ,   11  2015.
A Greek national flag waves over a building of the National Bank of Greece SA in Thessaloniki, Greece, on Monday, May 11, 2015. / , 11 2015. SOOC

Από τις πρώτες ώρες, η προσφορά επενδυτών ήταν μεγάλη. Η έκδοση έκλεισε με προσφορές πάνω από 2 δισ ευρώ. Στόχος η ενίσχυση ρευστότητας της Τράπεζας. Θα απορροφηθούν τα 750 εκατ ευρω

Με μεγάλη επιτυχία , έκλεισε μόλις προ ολίγου, το βιβλίο προσφροών προσφορών για την έκδοση νέου, τριετούς, καλυμμένου ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας,  ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν τόσο μεγάλο, που οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν τα 2 δισ ευρώ, έναντι αρχικού στόχου κατά 500 εκατ ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η Εθνική να αναθεωρήσει τον στόχο της και να απορροφήσει τελικά περί τα 750 εκατ ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά προς το παρόν αποτελούν εκτιμήσεις οίκων που έχουν γνώση της διαδικασίας. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Αναφορικά με το κόστος της έκδοσης, το επιτόκιο που σύμφωνα με την αρχική τιμολόγηση θα διαμορφωνότα στο 3,25%, φαίνεται να έκλεισε με πολύ καλύτερους όρους, στο επίπεδο του 2,9%. Ενδεχομένως, στο 2,75%, πάντως κάτω του 3%.

Να σημειωθεί ότι μέσω της έκδοσης αυτής, η Τράπεζα θα ενισχύσει τη ρευστότητά της και θα μπορέσει να απεξαρτητοποιηθεί πλήρως από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) , αποπληρώνοντας τα υπόλοιπα 2,6 δισ ευρώ που της απομένουν από το συνολικό δανεισμό.

Πολύ θετικό μήνυμα ήταν ότι μόλις ξεκίνησε η έκδοση, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της διαδικασίας, οι προσφορές υπερέβησαν  το 1,25 δισ ευρώ, ποσό ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που απέσπασε το collateral ομολογικό δάνειο της Εθνικής. Το collateral ( οι εγγυήσεις) του δανείου αφορούν παλαιά στεγαστικά δάνεια της Τράπεζας, σε ποσοστό που πλησιάζει το 30% της έκδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια των ομολογιών είναι τριετής.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Merrill Lynch, UBS, HSBC, Goldman Sachs, RBS, Deutsche Bank, Νatwest Μarkets.

SHARE:

24Media Network