Εθνική Τράπεζα: πάνω από 6 φορές η υπερκάλυψη από διεθνείς επενδυτές

Διαβάζεται σε 4'
Η Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα SOOC

Το εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον οδηγεί το τίμημα στο ανώτατο όριο των 5,44 ευρώ ανά μετοχή και τα έσοδα του Δημοσίου στο 1,1 δις. Το ενδιαφέρον στρέφεται από σήμερα στην τόνωση του ενδιαφέροντος από Έλληνες επενδυτές.

Στο κάλυψη της έκδοσης που προορίζεται για τους Έλληνες επενδυτές στρέφεται από σήμερα το ενδιαφέρον της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ μετά την εντυπωσιακή ζήτηση που σημειώθηκε χθες, πρώτη ημέρα του βιβλίου προσφορών, από διεθνείς επενδυτές.

Καλά ενημερωμένες πηγές χαρακτήριζαν χθες το απόγευμα πέραν πάσης προσδοκίας το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που σημειώθηκε για το 20% + 2% που ελέγχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση έχει ξεπεράσει ήδη τα 6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοση κατά 6 φορές.

Όπως έγραψε το news247.gr το βιβλίο προσφορών είχε κλείσει … πριν καν ανοίξει καθώς τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν συντονισμένες επαφές της συμβούλου Goldman Sachs με δεκάδες κορυφαία funds του εξωτερικού πολλά από το οποία έσπευσαν σήμερα να συμμετάσχουν στην έκδοση.

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται από σήμερα στην ελληνική επενδυτική κοινότητα, καθώς έχει ανακοινωθεί ότι, μέσω Δημόσιας Προσφοράς θα διατεθεί το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Εφόσον μάλιστα υπάρξει αυξημένη ζήτηση στην ελληνική αγορά, κατά πάσα πιθανότητα, το ποσοστό θα φθάσει στο 4,99%, απορροφώντας και το επιπλέον 1,99% που δύναται να διατεθεί όπως περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για την ύπαρξη ισχυρής ζήτησης και για τη Δημόσια Πρόταση στην ελληνική αγορά, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί από σήμερα και κυρίως αύριο τελευταία ημέρα της έκδοσης., ενώ ώθηση θα δώσει και εντυπωσιακό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Προσθέτουν μάλιστα ότι η ζήτηση προέρχεται τόσο από retail επενδυτές όσο και από family offices, μεταξύ των τελευταίων, περιλαμβάνονται και ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα της εγχώριας αγοράς, τα οποία θα συνυπάρξουν με διεθνή, μακροπρόθεσμα μεγάλα funds στο νέο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, πραγματοποίησε οργανωμένες συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, αναλύοντας τις προοπτικές της τράπεζας και παροτρύνοντάς τους να επενδύσουν.

Το ενδιαφέρον για την διαμόρφωση της τιμής

Υπ’ αυτές τις συνθήκες βασικό ζητούμενο για τους επενδυτές είναι πλέον το ύψος του discount με το οποίο θα γίνει η πώληση των μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές θα διατεθούν με εύρος τιμής από 5 έως 5,44 ευρώ, με το ανώτατο σημείο του εύρους να ισοδυναμεί με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής και το χαμηλό (5 ευρώ) με discount της τάξης του 8% έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι με δεδομένο το εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον, το ύψος του τελικού τιμήματος ανά μετοχή αναμένεται να κλείσει στο ανώτατο όριο των 5,44 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που έκλεισε η Εθνική Τράπεζα στο ταμπλό του ΧΑ την Παρασκευή 10/11, στην τελευταία δηλαδή συνεδρίαση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Παρά το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής ακολούθησε έντονα ανοδική τάση στη χθεσινή συνεδρίαση στα επίπεδα των 5,8 ευρώ ανά μετοχή, από την αγορά γίνεται λόγος για απόλυτα φυσιολογική κίνηση και προσθέτουν ότι η δημόσια προσφορά θα κλείσει πιο χαμηλά, δεδομένου ότι κατά κανόνα όταν διατίθενται μετοχές με τη διαδικασία του book building οι επενδυτές τις αποκτούν με discount.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό τίμημα για την πώληση του 22% της Εθνικής από το ΤΧΣ αναμένεται να προσεγγίσει τα 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός της εντυπωσιακής υπερκάλυψης από την πρώτη ημέρα, το βιβλίο προσφορών θα κλείσει ταυτόχρονα για διεθνή και ελληνική δημόσια προσφορά μεθαύριο Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, καθορίζοντας την τελική τιμή διάθεσης και την κατανομή των μετοχών στους νέους μετόχους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα