Εθνική Τράπεζα: Πολλαπλά οφέλη από την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων

Εθνική Τράπεζα: Πολλαπλά οφέλη από την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Πολλαπλά οφέλη από την πώληση του χαρτοφυλακίου Icon, την πρώτη συναλλαγή πώλησης χαρτοφυλακίου NPLs που ολοκληρώθηκε πανευρωπαϊκά εν μέσω κορονοϊού, αποκομίζει η Εθνική Τράπεζα.

Η ΕΤΕ ανακοίνωσε την υπογραφή της συναλλαγής του Project Icon με την επενδυτική εταιρία Bain Capital Credit την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

Πρόκειται για μία πώληση χαρτοφυλακίου περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με εξασφαλίσεις αξίας περίπου 0,6 δισ. ευρώ (χωρίς discount). Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου, δηλαδή σε περίπου 330 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι στους όρους της συναλλαγής δεν υφίσταται δανεισμός της Bain Capital Credit από την Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική κατάφερε να ολοκληρώσει τη συναλλαγή, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο του 2019, εν μέσω της πανδημίας του CODIV-19, όταν όλες οι υπόλοιπες συναλλαγές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, έχουν “παγώσει”

Τα οφέλη της συναλλαγής είναι πολλαπλά για την Εθνική:

Πρώτον, εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της έναντι του SSM, καταφέρνοντας να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 5 δις. ευρώ το 2019. Πρόκειται για μείωση των NPLs κατά περίπου το 1/3 του συνολικού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας, γεγονός που ικανοποιεί τόσο την κεντρική τράπεζα, όσο και τους επενδυτές.

Δεύτερον, η Τράπεζα συμφώνησε μία έξυπνη δομή συναλλαγής, η οποία της επιτρέπει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα της κρίσης του COVID- 19 με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η pre COVID και η μετά COVID επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας να είναι η ίδια. Σημειώνεται ότι η Bain είχε καταθέσει την αρχική προσφορά για το χαρτοφυλάκιο πριν την έλευση της πανδημίας, ενώ η συναλλαγή ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκειά της. Αντίστοιχη δομή συναλλαγών προσπαθούν να εφαρμόσουν και άλλες ελληνικές τράπεζες αυτό το διάστημα.

Τρίτον, η συναλλαγή δίνει το περιθώριο στην τράπεζα να συνεχίσει με τη μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί για το 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα