Εθνική Τράπεζα: στο 6% τα κόκκινα δάνεια το πρώτο εξάμηνο του 2022

Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

Η στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας για την επίτευξη του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων στο 6% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σίγουρη ότι με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα έχει πιάσει τον στόχο για μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων, εμφανίζεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την στρατηγική εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Ήδη η Εθνική τράπεζα έχει πετύχει πολύ σημαντική πρόοδο μειώνοντας τα «κόκκινα δάνεια» από 15,4 δισ. ευρώ το 2018 σε 4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 και θα τα μειώσει περαιτέρω μέσα στον επόμενο χρόνο, πλησιάζοντας τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Στόχος είναι στο τέλος του 2022 η Εθνική Τράπεζα να εμφανίσει 500 εκατ. λειτουργικά κέρδη, σημειώνοντας 9% απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων.

Ήδη η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε πρόσφατα την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με κοινοπραξία αποτελούμενη από θυγατρικές των επενδυτικών εταιρειών Bain Capital Credit και Fortress Investment Group καθώς και την doValue Greece για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, στο πλαίσιο τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας 6 δις. ευρώ (project Frontier). Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα συνολικά κεφάλαια της Τράπεζας κατά ~150 μονάδες βάσης, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να αυξάνεται σε 18,5% (pro forma) στο 1ο εξάμηνο του έτους ενώ την ίδια στιγμή, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 12,7%.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση δρομολογεί μια ακόμη συναλλαγή πώλησης κόκκινων δανείων, το Frontier II,  το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 με αποτέλεσμα η  Εθνική Τράπεζα να μειώσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στην περιοχή του 6%.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προσανατολίζεται στη μείωση, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, του όγκου των δανείων που θα αποτελέσουν την τιτλοποίηση Frontier II. Έτσι το πακέτο Frontier II θα περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόθεση της τράπεζας.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προχωράει με μερικό ανασχεδιασμό του project καθώς, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, σημαντικό μέρος των δανείων που βγήκαν από τα moratoria πληρωμών εξυπηρετούνται σε μεγάλο ποσοστό κανονικά, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η ένταξή τους στο νέο πακέτο τιτλοποίησης που ετοιμάζει η τράπεζα.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η Εθνική Τράπεζα στη διάθεσή της, η άρση του καθεστώτος αναστολής πληρωμών λόγω της πανδημικής κρίσης έχει γίνει από τις αρχές του 2021 και πλέον, μετά από δέκα μήνες, διαπιστώνεται ότι σε μεγάλο βαθμό η εξυπηρέτησή τους γίνεται χωρίς προβλήματα.

Αυτό ακριβώς το γεγονός οδηγεί και στην απόφαση για την μείωση της συνολικής αξίας των δανείων που θα ενταχθούν στο πακέτο Frontier II. Είναι μάλλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και όσα δάνεια είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής και εν συνεχεία εντάχθηκαν στα προγράμματα κρατικής επιδότησης ΓΕΦΥΡΑ 1+2 αλλά και στο πρόγραμμα ρύθμισης step-up που εφαρμόζει η τράπεζα, παρουσιάζουν ομαλή συμπεριφορά σε ότι αφορά την αποπληρωμή τους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στο πακέτο Frontier ΙΙ, στόχος είναι να ενταχθούν ρυθμισμένα δάνεια όλων των κατηγοριών: στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά.

Νέα δάνεια 5 δις. ευρώ

Ταυτόχρονα, η εξυγίανση του ισολογισμού όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια εξαιτίας της μείωσης των προβλέψεων. Γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας, στο πλαίσιο της απόφασης της τράπεζας να προχωρήσει σε πιο επιθετική πιστωτική επέκταση το 2022, τόσο με ίδια κεφάλαια όσο και μέσω των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε σε πρόσφατη σχετική παρουσίαση ότι είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια ύψους 5 δισ. ευρώ σε ολόκληρο το φάσμα των επιχειρήσεων. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι θα εγκρίνει απλά επενδυτικά σχέδια εντός 30 ημερών και πιο σύνθετες επενδύσεις σε διάστημα έως δύο μηνών, όσον αφορά το πελατολόγιό της

Ταυτόχρονα, η διοίκηση της Εθνικής καλεί τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσέλθουν στα καταστήματά της, προκειμένου να ενημερωθούν για τις δράσεις του Ταμείου και να βοηθηθούν στη σύνταξη και έγκριση των επενδυτικών τους σχεδίων από τους συμβούλους επιχειρήσεων, που έχει εκπαιδεύσει η τράπεζα και υποστηρίζονται από ειδική ομάδα στελεχών του τμήματος εταιρικής τραπεζικής. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK