Εθνική Τράπεζα: Οι τρεις μέρες που θα κρίνουν την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εθνική Τράπεζα: Οι τρεις μέρες που θα κρίνουν την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

Στις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ στις 22 Μαρτίου και του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας τις 24 Μαρτίου κρίνεται η συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC. Όλο το ιστορικό της πώλησης

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις 22 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners.

Λίγα 24ώρα αργότερα, στις 24 Μαρτίου, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να επικυρώσει την συμφωνία με το CVC.

Θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση της προσφοράς του CVC από την Barclays και την Deloitte για λογαριασμό του ΤΧΣ (υπενθυμίζεται ότι είναι βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας με ποσοστό 40,3%) η οποία θα παραδοθεί έως και τις 18 Μαρτίου 2021 αλλά και η ψήφιση του νέου νόμου που θα διέπει την λειτουργία του Ταμείου. Η αξιολόγηση θα αφορά το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος και πως από τα απστελέσματά της προκύπτει ότι κινείται εντός του ζητούμενο εύρους

Όλα πια τα δεδομένα καταλήγουν ότι ένα χρόνο μετά την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς από το CVC στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στις 5 Μαρτίου του 2020 και εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, η επίτευξη συμφωνίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι πλέον θέμα χρόνου.

Το τίμημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά του CVC αφορά την απόκτηση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την αποτίμηση της εταιρείας να κυμαίνεται γύρω από τα 480 εκατ. ευρώ, όπως λένε τραπεζικές πηγές που έχουν εικόνα των σχετικών διεργαστών. Εξάλλου, προσθέτουν πως η συμφωνία προ βλέπει 15ετή αποκλειστική συνεργασία της τράπεζας με την εταιρεία, για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της και γενικότερο για την από κοινού επιχειρηματική δράση στον τομέα του bankassurance. Όπως εξηγούν, πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο, καθώς θα συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων της τράπεζας τα επόμενα χρόνια μέσω των προμηθειών. Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση του 90% της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής και προβλέπει αποκλειστική 15ετή από κοινού επιχειρηματική δράση με την Εθνική Τράπεζα στον τομέα των τραπεζοασφαλειών

Ύψιστης σημασίας συμφωνία

Στο τέλος του περασμένου Οκτώβρη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς ενημερώνοντας τους διεθνείς αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου χαρακτήρισε «ύψιστης σημασία για τον Όμιλο την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής προσθέτοντας ότι με την συγκεκριμένη συναλλαγή επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την ισχυρή θέση μας στην χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστική αγορά μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας».

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας όχι μόνο κλείνει οριστικά μία εκκρεμότητα που απασχόλησε τις διοικήσεις της Τράπεζας την τελευταία 5ετία, αλλά επιτυγχάνει και την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ενόψει της στρατηγικής που εκπονείται για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Το ιστορικό και οι τρεις διαγωνισμοί

Το πράσινο φως από το ΤΧΣ στις 22 Μαρτίου για την συμφωνία είναι το τελευταίο και πιο κρίσιμο βήμα πριν τις τελικές υπογραφές, καθώς για την προσφορά του CVC έχει ήδη δώσει ομόφωνα πριν λίγες ημέρες τις ευλογιές του το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας. Με τον τρόπο αυτόν θα τακτοποιηθεί μετά από πολλά χρόνια η εκκρεμότητα πώλησης πλειοψηφικού πακέτου της ασφαλιστικής θυγατρικής.

Πρόκειται για δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας έναντι της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2015, λόγω της κρατικής στήριξης που έλαβε ο ελληνικός όμιλος στην ανακεφαλαιοποίηση εκείνης της χρονιάς (τρίτη ανακεφαλαιοποίηση).

Ο πρώτος διαγωνισμός άνοιξε το 2017 και στις αρχές Μαρτίου, στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, κατατέθηκαν τρεις προσφορές από την Κίνα – Gongbao, Wintime, Fosun – και μία ακόμη από την κοινοπραξία Calamos – Exin. Ακολούθησε διπλός γύρος διαπραγματεύσεων με τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, Fosun και J. Calamos – Exin Group. Τον Ιούνιο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ πρότεινε ως προτιμητέο αγοραστή την κοινοπραξία J. Calamos – Exin Group που πρόσφερε τίμημα 718,5 εκατ. ευρώ για το 75% της ασφαλιστικής. Η συμφωνία οδηγήθηκε σε «ναυάγιο» αφού επήλθε ρήγμα εντός των κόλπων του ενδιαφερόμενου αγοραστή καθώς J. Calamos και J. Koudounis κίνησαν διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά του Matt Fairfield και των υπόλοιπων επενδυτών της Exin για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από την Exin Financial Services.

Ο δεύτερος διαγωνισμός ακολούθησε περί τα μέσα Μαΐου του 2018, με την Fosun να επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο προκειμένου να υποβάλει νέα προσφορά. Στο «παιχνίδι» μπήκε και η Gongbao, η οποία κέρδισε έδαφος, με προσφερόμενο τίμημα στα 676 εκατ. ευρώ, πρόταση ωστόσο που έπειτα από 5 μήνες απορρίφθηκε από την ΕΤΕ με το αιτιολογικό ότι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία, ενώ υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν ήταν σε θέση να καταβάλει το τίμημα των 676 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από το νέο ναυάγιο, η Εθνική Τράπεζα ζήτησε παράταση από την DGComp για να μπορέσει να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική το 2019 ενώ ακολούθησε και με δεύτερο αίτημα για παράταση μέχρι τέλος του 2020 με την υποχρέωση πώλησης τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα, τέθηκε στο τραπέζι και plan Β, για την περίπτωση νέας αποτυχίας πώλησης της ασφαλιστικής σε ιδιώτη, το οποίο αφορούσε στην διάθεση ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας εγγραφής ή private placement στο Χρηματιστήριο.

Στη διαδικασία του τρίτου διαγωνισμού που άνοιξε τον Μάιο του 2019, στην φάση των δεσμευτικών προσφορών, εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, το CVC Capital. Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από χαμηλότερη αφετηρία τιμήματος (σημειώνεται ότι για το προφανές ενδεχόμενο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής κάτω από τη λογιστική της αξία, η Εθνική Τράπεζα είχε σχηματίσει πρόβλεψη 500 εκατ. ευρώ) συνεχίστηκαν μέχρι την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στις 5/3/2020. Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας «πάγωσε» τις περαιτέρω συζητήσεις και αυτές επανεκκίνησαν τον Σεπτέμβριο, με δυσκολίες, για να φτάσουμε στην τελική, όπως όλα δείχνουν, συμφωνία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα