Eurobank: Ισχυρά μερίσματα, επέκταση σε Ινδία και επενδύσεις 750 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία

Διαβάζεται σε 5'
Eurobank: Ισχυρά μερίσματα, επέκταση σε Ινδία και επενδύσεις 750 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία
INTIME

Ο κ. Καραβίας έδωσε σαφή προσανατολισμό για τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην επόμενη ημέρα, αναδεικνύοντας τις επενδύσεις ως «πολικό αστέρα» της οικονομικής πολιτικής.

Με σαφές μήνυμα συνέχειας της στρατηγικής, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, εμφανίστηκε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα το επενδυτικό και επιχειρηματικό αποτύπωμα της τράπεζας για την επόμενη τριετία.

Όπως τόνισε, οι επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης δεν μπορούν ακόμη να αποτιμηθούν πλήρως, ωστόσο δεν επηρεάζουν τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Ομίλου. Η έμφαση παραμένει στην ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση εσόδων και τη διεθνή επέκταση.

Ο κ. Καραβίας έδωσε σαφή προσανατολισμό για τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην επόμενη ημέρα, αναδεικνύοντας τις επενδύσεις ως «πολικό αστέρα» της οικονομικής πολιτικής. Όπως τόνισε, η ενίσχυση της παραγωγικότητας, της ανάπτυξης και των εισοδημάτων περνά μέσα από τη χρηματοδότηση επενδύσεων, με την τράπεζα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διοχέτευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στη στήριξη μεγάλων έργων και στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, ενώ παράλληλα ενισχύει την ασφαλιστική κουλτούρα και την αποταμίευση, επιδιώκοντας μια πιο ανθεκτική και βιώσιμη οικονομική βάση.

Αύξηση μερίσματος κατά 50%

Κεντρικό σημείο της τοποθέτησής του αποτέλεσε η πολιτική επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους. Η τράπεζα σχεδιάζει να διανείμει συνολικά 2,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2026–2028, αυξημένα κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Για τη χρήση του 2025, το payout ratio διαμορφώνεται στο 55%, με συνολική διανομή 717 εκατ. ευρώ ή 11,8 λεπτά ανά μετοχή. Από αυτά, 429 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά, ενώ 288 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου, η καταγραφή δικαιούχων στις 12 Μαΐου και η καταβολή θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου, ενισχύοντας τη μερισματική ελκυστικότητα της μετοχής σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές.

Παράλληλα, η διοίκηση προχωρά σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου εντός 12 μηνών, με εύρος τιμών από 0,22 έως 10 ευρώ, ενώ ενεργοποιείται και πενταετές πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών προς εργαζόμενους και στελέχη από το 2026. Στο ίδιο πλαίσιο, από τα κέρδη του 2025 θα διανεμηθούν 35,23 εκατ. ευρώ σε μεταβλητές αποδοχές προσωπικού, καλύπτοντας την πλειονότητα των εργαζομένων.

Η στρατηγική

Σε επίπεδο στρατηγικής, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η Eurobank έχει πλέον μετασχηματιστεί σε έναν ισχυρό περιφερειακό τραπεζοασφαλιστικό όμιλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό που φτάνει τα 110 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας σε νέες αγορές, με αιχμή την Ινδία, όπου εντός του επόμενου μήνα θα εγκαινιαστεί γραφείο αντιπροσωπείας. Η Ελλάδα και η Κύπρος τοποθετούνται ως «πύλη εισόδου» για ινδικές επιχειρήσεις προς την Ευρωζώνη, ενώ εξετάζεται και περαιτέρω άνοιγμα προς τη Μέση Ανατολή, ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων. Η διοίκηση προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη από τραπεζοασφαλιστικές εργασίες, με ετήσια αύξηση 40%, καθώς και από τη διαχείριση περιουσίας με ρυθμό 24% έως το 2028. Πρόκειται για στρατηγική που στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από τα καθαρά έσοδα τόκων, σε ένα περιβάλλον μεταβαλλόμενων επιτοκίων.

Επενδύσεις 750 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, η τράπεζα προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία την επόμενη τριετία, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, ενώ μόνο για το 2026 σχεδιάζονται 350 νέες προσλήψεις, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μετά τις 880 προσλήψεις της προηγούμενης τριετίας.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, ο CEO της Eurobank έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αφετηρία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι εισέρχεται στη νέα φάση από ισχυρή δημοσιονομική θέση και με ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα, τονίζοντας ότι «η ανθεκτικότητα στις κρίσεις οικοδομείται σε περιόδους ομαλότητας».

Τέλος ο κ. Καραβίας άσκησε κριτική στις απόψεις περί χαλάρωσης πολιτικής, σημειώνοντας ότι «η κριτική που έχει ασκηθεί για τη φορολογική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα όχι μόνο δεν δικαιώνεται σε περιόδους όπως η σημερινή, αλλά αντίθετα αποδεικνύεται επικίνδυνα εφήμερη», στέλνοντας μήνυμα υπέρ της διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της θεσμικής σταθερότητας.

Ζανιάς: Νέα κανονικότητα η αβεβαιότητα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank, κ. Γιώργος Ζανιάς σημείωσε στην ΓΣ ότι «τις τελευταίες δύο δεκαετίες η αβεβαιότητα τείνει να καταστεί η νέα κανονικότητα, με διαδοχικές κρίσεις που επηρεάζουν αγορές και κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν τα «αντισώματα» ανθεκτικότητας», επισημαίνοντας ότι καθοριστικός για τις επιπτώσεις των ενεργειακών διαταραχών δεν είναι τόσο ο βαθμός ανόδου των τιμών, όσο η διάρκεια διατήρησής τους σε υψηλά επίπεδα, καθώς αυτή τροφοδοτεί πληθωριστικές προσδοκίες και αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.

Όπως ανέφερε, η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική και υπεραποδίδει της Ευρωζώνης, ωστόσο το αναπτυξιακό της υπόδειγμα εξακολουθεί να στηρίζεται στην κατανάλωση και τον τουρισμό, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για παραγωγικές επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα