Eurostat: Στο 3,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Eurostat: Στο 3,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο
Οικονομικοί δείκτες (φωτο αρχείου) iStock

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% τον Αύγουστο, έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης για 3,4%.

Ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, τα οποία όμως έδειξαν την Ελλάδα λίγο υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% τον Αύγουστο, έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης για 3,4%.

Την ίδια ώρα, οι τιμές στη ζώνη της κοινής ισοτιμίας του ευρώ αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,2% τον Αύγουστο, υποχωρώντας οριακά από το 5,3% του Ιουλίου, έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης ότι δείκτης τιμών καταναλωτή είχε παραμείνει αμετάβλητος (στο 5,3%).

Στο δομικό μέρος του δείκτη, εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τιμών προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, η αναθεωρημένη μέτρηση της Eurostat της επιβεβαίωσε την προκαταρκτική μέτρηση.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 5,3% ετησίως τον Αύγουστο, επιβραδύνοντας από το 5,5% του Ιουλίου.

Στις επιμέρους συνιστώσες του ΔΤΚ, η μεγαλύτερη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό ασκήθηκε από τον κλάδο των υπηρεσιών, του οποίου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,4% ετησίως. Με ρυθμό σχεδόν 2% αυξήθηκαν και οι τιμές στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός, τα μη βιομηχανικά αγαθά ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 1,2% ετησίως, ενώ αντίθετα οι τιμές της ενέργειας ήταν μειωμένες κατά 0,34% από πέρυσι.

Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός ΔΤΚ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε από τον Ιούλιο κατά 0,5%, ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι είχε δείξει η προκαταρκτική μέτρηση για 0,6%. Ο δομικός ΔΤΚ επιβεβαιώθηκε ότι αυξήθηκε κατά 0,3%, όσο είχε εκτιμηθεί και αρχικά.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,9% από το 6,1% του Ιουλίου.

Οι χαμηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Δανία με 2,3% και σε Ισπανία και Βέλγιο με 2,4% και οι δύο.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις σημειώθηκαν στην Ουγγαρία με 14,2%, στην Τσεχία με 10,1% και στην Σλοβακία με 9,6%.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα