ΕΥΔΑΠ: Έργα 800 εκ. για αποχέτευση στην Ανατολική Αττική – Στα σκαριά και τα έξυπνα υδρόμετρα

ΕΥΔΑΠ: Έργα 800 εκ. για αποχέτευση στην Ανατολική Αττική – Στα σκαριά και τα έξυπνα υδρόμετρα
Eurokinissi

Το νέο έτος θα προετοιμαστεί ο μεγάλος διαγωνισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ για την αλλαγή των σημερινών υδρομέτρων με έξυπνα ψηφιακά υδρόμετρα.

Με έργα, νέα έξυπνα υδρόμετρα και μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος προχωρά στο 2023 η ΕΥΔΑΠ. Σε συνάντηση που είχε η διοίκηση της εταιρείας με δημοσιογράφους έκανε εκτενή αναφορά στο παρόν και το μέλλον της εταιρείας. Όπως ανέφερε ο Τάσος Τόσιος, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ το 2023 θα δημοπρατηθούν νέα έργα που φτάνουν τα 280 εκατ. ευρώ, επιπρόσθετα των 150 εκατ. ευρώ που τρέχουν, συνεχίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος της ύψους 800 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική.

Μέχρι σήμερα, η ΕΥΔΑΠ έχει δημοπρατήσει σχεδόν το 50 % των μεγάλων έργων που δημιουργούν τις κατάλληλες υποδομές αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Επίσης, υπεγράφησαν και εκτελούνται συμβάσεις κατασκευής 470.660 χιλιομέτρων δικτύων ακαθάρτων και 28.000 συνδέσεων στην Ανατολική Αττική.

Συνολικά μιλάμε για εγκατάσταση και λειτουργία 1.400 νέων χλμ δικτύου και λειτουργία 3 νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Το 2023, θα δημοπρατηθούν τα έργα για τα ΚΕΛ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας και του Δήμου Μαραθώνος, στα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, στα δίκτυα της Δημοτικής Ενότητας Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού και τέλος στα δίκτυα της Δημοτικής Ενότητας Παιανίας του Δήμου Παιανίας.

Στις αρχές του 2023, ένα έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, το ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Πρόκειται για έργο εξέχουσας σημασίας που θα συμβάλει στην ορθή διαχείριση λυμάτων στην Ανατολική Αττική και το οποίο τελικά θα παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ.

Καλύπτει τους Δήμους Κρωπίας και Παιανίας, συμβάλλοντας στη σημαντική περιβαλλοντική αναβάθμιση των δύο δήμων, υποδεχόμενο στο μέλλον και το υπό σχεδιασμό δίκτυο αποχέτευσης του Δήμου Σαρωνικού. Μετά το 2024 προβλέπεται η δημοπράτηση του ΚΕΛ Δήμου Ωρωπού που θα καλύψει τους οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή αυτή. Τα έργα χρηματοδοτούνται κατά 90% από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αρκετά από αυτά θα είναι έργα-γέφυρες για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Νέα “‘έξυπνα” υδρόμετρα

Παράλληλα το νέο έτος θα προετοιμαστεί ο μεγάλος διαγωνισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ για την αλλαγή των σημερινών υδρομέτρων με έξυπνα ψηφιακά υδρόμετρα. Το έργο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2026, και αφορά την αντικατάσταση όλων των σημερικών υδρομέτρων, δηλαδή περίπου 2,16 εκατομμύρια υδρόμετρα σε βάθος δεκαετίας.

Οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Χάρης Σαχίνης δεν πρόκειται να αυξηθουν και μέχρι το τέλος του 2023 όλα δείχνουν πως τα τιμολόγια θα παραμείνουν κλειδωμένα στις υπάρχουσες τιμές.

Στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι όπως τόνισε ο κ.Σαχίνης μέχρι το 2030 να έχει 100% κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ και ιδιοκατανάλωση, δηλαδή μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (net zero). Σε αυτό θα συμβάλλουν και άλλες κινήσεις, όπως η αντικατάσταση του στόλου με ηλεκτρικά οχήματα (με διαγωνισμό που θα ξεκινήσει το 2023), εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 20,5MW, την ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη νέων υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε διαχειριζόμενες εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

Αναφορικά με τις επιδόσεις της ΕΥΔΑΠ για το πρώτο εννιάμηνο του 2022, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% φτάνοντας τα 261,7 εκατ. ευρώ, έχοντας άυξηση λειτουργικού κόστους κατά 15,6% στα 211,4 εκατ. ευρώ και μειωμένα κέρδη προ φόρου κατά 51% στα 28,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα