Φυσικές καταστροφές: Στο τραπέζι πλαίσιο κινήτρων και φοροαπαλλαγών για ιδιωτικές ασφαλίσεις κτιρίων

Φυσικές καταστροφές: Στο τραπέζι πλαίσιο κινήτρων και φοροαπαλλαγών για ιδιωτικές ασφαλίσεις κτιρίων
Eurokinissi

Με βάση πληροφορίες, δεν εξετάζεται η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων για τις φυσικές καταστροφές.

Η επαναφορά φοροαπαλλαγών, φοροεκπτώσεων για τις δαπάνες που θα γίνονται για ασφαλίσεις κτιρίων είναι στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της ασφαλιστικής αγοράς καθώς η κλιματική αλλαγή αλλά και η σεισμικότητα, με επίκεντρο τη Μεσόγειο, φέρνουν νέα δεδομένα στον όλο χωροταξικό και κτηριακό σχεδιασμό. Κι αυτό την ώρα που μόλις το 17% των κατοικιών και κτιρίων είναι ασφαλισμένο σήμερα.

Πάντως, πηγες που έχουν γνώση των εξελίξεων, αναφέρουν, δεν εξετάζεται η υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων– είτε κατοικιών είτε επαγγελματικών ακινήτων- όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ, που θεωρεί ότι οι συμπράξεις δημόισιου – ιδιωτικού τομέα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η βέλτιστη λύση.

“Στόχος είναι να διατηρήσουμε κρατική αρωγή αλλά και να δούμε και κίνητρα” ανέφερε, πάντως, αρμόδια πηγή που σημειώνοντας ότι τα κίνητρα θα έχουν καθολική ισχύ για περιοχές και πολίτες, σε αντίθεση με ό,τι είχε προταθεί πριν λίγα χρόνια και αφορούσε μόνο κάποιες περιοχές που έχουν υψηλό δείκτη κινδύνου. Κάτι βέβαια που δεν “περπάτησε” καθώς ήταν αντίθετο με την ίδια τη φιλοσοφία της λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, που αντλεί κέρδη για να δίνει αποζημιώσεις από ασφαλίσεις που γίνονται “οριζόντια” και σε περιοχές που έχουν μειωμένο ρίσκο. “Είμαστε σε συζητήσεις με αγορά, αυτή τη στιγμή είναι για κινητροδότηση και όχι υποχρεωτικότητα. Συχνά αλλάζουν τα δεδομένα. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα από την αγορά. Προφανώς τα κίνητρα θα ισχύσουν σε όλη την Ελλάδα και προφανώς εκεί που υπάρχει μεγαλύτερος κινδυνος θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον” εκτίμησε αρμόδια πηγή τονίζοντας από την αρχή της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας είναι υπό συζήτηση το πώς θα δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Με βάση τη διεθνή εμπειρία, δε, αυτά μπορούν να αξιοποιούν σχήματα ΣΔΙΤ για πιθανές αποζημιώσεις αλλά και βέβαια και φοροκίνητρα.

Αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ

Να σημειωθεί ότι προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων που έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι ένα νέο πλαίσιο θα “απομειώσει” τα βάρη αποζημιώσεων που “σηκώνει” το Δημόσιο, ενώ παράλληλα θα επιφέρει αύξηση εσόδων από φόρους από την τόνωση του τζίρου των ασφαλιστικών εταιρειών.

Όπως έχει επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, αξιοποιώντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Ένωσης των Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) για το 2017, υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053. Με βάση, μάλιστα, μια υπόθεση εργασίας που κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), εάν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από το φόρο ασφαλίστρων και το φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία.

Η ιστορία

Υπενθυμίζεται ότι φοροεκπτώσεις από δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης υπήρχαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013. Πάνω από 804.000 φορολογούμενοι είχαν, μάλιστα, κάνει καταγράψει τις σχετικές δαπάνες στη δήλωσή τους. Αθροιστικά είχαν δηλωθεί 1,2 δισ ευρώ για δαπάνες ασφαλειών ζωής και το κόστος για τον Προϋπολογισμό δεν είχε ξεπεράσει τα 52 εκ ευρώ.

Ωστόσο, στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, τότε, η σχετική φοροέκπτωση- όπως και ανάλογες για ιατρικά έξοδα, για ενοίκια, για δίδακτρα φροντιστηρίων, για τόκους στεγαστικών δανείων- καταργήθηκε υπό την πίεση των θεσμών.

Η υφιστάμενη νομοθεσία

‘Ηδη, πάντως, ένα πρώτο βήμα για την παροχή κινήτρων για την αξιοποίηση του ιδιωτικού πυλώνα ασφάλισης έχει γίνει με τον 4797/2021. Με βάση το άρθρο 5 όσες οι επιχειρήσεις υφίστανται ζημιές και είναι ασφαλισμένες έχουν “ενισχυμένο” και συνδυαστικό πλέγμα προστασίας. Έτσι επιχορηγούνται από το κράτος για το ποσό της ζημίας, το οποίο δεν καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία. Επιπλέον, το ποσό της ζημίας που καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Απάτες με τις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές

Με βάση πάντως τον απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το οικονομικό επιτελείο για τις αποζημιώσεις- επιχορηγήσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς των τελευταίων ετών, το πλαίσιο έχει βελτιωθεί και έχει επιφέρει μείωση των χρόνων αναμονής.

Επίσης ανέπτυξε, μέσω και των ψηφιακών διαδικασιών, δικλείδες ελέγχου κι έτσι κατά τις διασταυρώσεις, που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες, στους φακέλους για στεγαστική συνδρομή από περιοχές της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν 38 υποθέσεις με παρανομίες.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν “τυμβωρύχοι” που προσπάθησαν να πάρουν αποζημιώσεις σχεδόν 500.000 ευρώ, έχοντας υποβάλει πλαστές βεβαιώσεις τεχνικού ελέγχου. Όπως, αναφέρεται, υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι άλλαξαν εκ των υστέρων το Ε9 για να συμπεριλάβουν κάποιο ακίνητο, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση, υποθέτοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να δουλεύουν στα “τυφλά”.

Οι υποθέσεις, πάντως, αυτές πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης ενώ οι διασταυρώσεις συνεχίζονται και για άλλες περιπτώσεις.

Οι αποζημιώσεις

Συνολικά, πάντως, μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, διατέθηκαν:

  • 120,3 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και αποζημίωση οικοσκευής.

  • 30,8 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις.

  • 6,4 εκατ. ευρώ για προκαταβολές.

  • 33,7 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, για αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα