Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ
A worker helps construct a new apartment building at the West Bank Israeli settlement of Efrat, about 10 kms outside Jerusalem, Monday, Aug. 23, 2004. Israel announced plans Monday for more than 500 new housing units in the West Bank, following an apparent U.S. policy shift on Jewish settlements that has infuriated the Palestinians. (AP Photo/Oded Balilty) AP

Νέα κλίμακα φορολογίας φέρνει το προσχέδιο της Τρόικας. Μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, ενώ καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές

Με τρία φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα θα φορολογηθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2013, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με δύο συντελεστές. Μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, ενώ καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που ισχύουν, σύμφωνα με το προσχέδιο της Τρόικας .

Οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2014, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής.

Διαβάστε το προσχέδιο της έκθεσης

Συγκεκριμένα, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μειώνονται τα φορολογικά κλιμάκια, χωρίς αφορολόγητο όριο, αλλά με σημαντική έκπτωση φόρου. Με το νέο σύστημα περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τη φορολογία.

Nέα κλιμάκια και αφορολόγητο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κλιμάκιο της νέας κλίμακας θα εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ, το δεύτερο θα φορολογεί εισοδήματα από τις 25.001-48.000 ευρώ και το τρίτο και τελευταίο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ.

Στη θέση του αφορολογήτου ορίου που καταργείται θεσπίζεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 η έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 40.000-43.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, καταργούνται οι εκπτώσεις από τους τόκους για στεγαστικά δάνεια, τα ασφάλιστρα ζωής, καθώς και τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούνται οι φοροαπαλλαγές για ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ

Θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων τους σύμφωνα με το προσχέδιο της Τρόικας και θα θεσπιστούν δύο συντελεστές. Ο πρώτος θα αφορά εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ τα οποία θα φορολογούνται με συντελεστή 26%, ενώ εισοδήματα άνω των 50.001 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 35%.

Η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών αναμένεται να τονώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δηλώνουν εισόδημα μικρότερο των 5.000 ευρώ, που είναι σήμερα το αφορολόγητο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα