Μεγάλες ανατροπές στην αγορά ακινήτων φέρνει η απόφαση του ΣτΕ

Μεγάλες ανατροπές στην αγορά ακινήτων φέρνει η απόφαση του ΣτΕ
Σπίτια με φόντο την Ακρόπολη στην δύση του ήλιου Eurokinissi

Οι αλλαγές που έρχονται λόγω της απόφασης του ΣτΕ, για τις αντικειμενικές αξίες. Δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ, αλλά οι μεταβιβάσεις. Τι θα γίνει με τους πλειστηρισμούς. Πόρισμα με προτάσεις για το ύψος των νέων αντικειμενικών αξιών αναμένει ως τις 22 του μηνός ο Τσακαλώτος

Τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων δη στο μέτωπο των μεταβιβάσεων φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με αναδρομή ισχύ από 21 Μαΐου 2015.

Μπορεί να πρόκειται για απόφαση – βόμβα για το οικονομικό επιτελείο και τα έσοδα του κράτους από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, όμως ταυτόχρονα συνιστά απόφαση – ορόσημο για τα νοικοκυριά, αφού προαναγγέλλει σειρά φοροελαφρύνσεων για όσους αγόρασαν, κληρονόμησαν ή απέκτησαν με γονική παροχή κάποιο ακίνητο μετά την 21η Μαΐου 2015.

Στο μικροσκόπιο τίθενται όλες οι συναλλαγές στην αγορά ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μετά την 21η Μαΐου, όπως μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές και γονικές παροχές, καθώς η αντικειμενική τιμή καθορίζει και τους φόρους, αλλά και τις αμοιβές των συμβολαιογράφων.

Μείζον ζήτημα ανακύπτει και σε ό,τι αφορά στο μέτωπο των πλειστηριασμών, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν παγωμένοι. Το τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς που θα διενεργηθούν από εδώ και στο εξής, αυτό παραμένει ακόμη ερωτηματικό.

Ωστόσο την ίδια ώρα πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως από την απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015.

“Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει και αυτό γιατί υπολογίστηκε με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015”, τονίζουν οι κύκλοι του υπουργείου.

Το πόρισμα της επιτροπής

Τη δεδομένη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών αναμένει το πόρισμα ειδικής επιτροπής, το οποίο θα περιλαμβάνει την υποβολή προτάσεων αναφορικά με το ύψος των νέων αντικειμενικών τιμών.

Πρόκειται για επιτροπή τη σύσταση της οποίας προέβλεπε απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είχε υπογραφεί πριν από περίπου έναν μήνα.

Βάσει της απόφασης του υπουργού, το πόρισμα της επιτροπής θα πρέπει να παραδοθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτου το αργότερο έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται εδώ πως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας απέναντι στους δανειστές η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έως την 1η Ιανουαρίου 2017, με το πιθανότερο σενάριο να θέλει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά στην αναπροσαρμογή τους εντός του 2016.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα