Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις και οι παγίδες στη φετινή δήλωση

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις και οι παγίδες στη φετινή  δήλωση
Φωτό αρχείου

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη φετινή φορολογική δήλωση στον κωδικό 050, όπου θα είναι καταγεγραμμένες οι ηλεκτρονικές αποδείξεις που "χτίζουν" το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα αγρότες

Ως γνωστό για την κατοχύρωση του έμμεσου αφορολόγητου δηλαδή της έκπτωσης από 1.900 έως και 2.100 ευρώ απαιτείται ένα ελάχιστο ποσοστό ηλεκτρονικών δαπανών για προϊόντα και υπηρεσίες ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα το οποίο κλιμακώνεται ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,

• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και

• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Οι δαπάνες μέσω των οποίων θα πιστοποιείται η κάλυψη του ελάχιστου ορίου των δαπανών για το αφορολόγητο θα αναγράφονται στον κωδικό 050 του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης Ε1.

Σκόπιμα φέτος ο συγκεκριμένος κωδικός θα εμφανίζεται μεν προσημειωμένος αλλά δεν θα είναι «κλειδωμένος» αφού τα ποσά που αναμένεται να σταλούν σήμερα από τις τράπεζες στην ΑΑΔΕ ώστε να υπολογιστεί η έκπτωση φόρου από τα 1.900 έως τα 2.100 ευρώ μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τούτο διότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα με εμπορικές επιχειρήσεις που δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό. Οι δαπάνες που γίνονται σε αυτά τα καταστήματα δεν καταγράφονται και δεν μπορούν να πιστοποιηθούν ως καταναλωτικές και άρα δεν θα καταγραφούν από τις τράπεζες στα ποσά που θα σταλούν στην ΑΑΔΕ.

Επίσης δεν έχουν λυθεί απολύτως τα προβλήματα καταγραφής δαπανών για αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών με ευθείας ηλεκτρονική χρέωση του λογαριασμού (e- banking) και άρα κάποιες δαπάνες δεν καταγράφονται ως καταναλωτικές.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο φορολογούμενος θα μπορεί να παρεμβαίνει στο ποσό των δαπανών του και να το προσαρμόζει με βάση τα μηνιαία ενημερωτικά δελτία που στέλνουν οι εμπορικές τράπεζες.

Η παγίδα φόρου

Αν το ποσό που αναγράφεται αυτόματα υπολείπεται του ελάχιστου ορίου για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου κινδυνεύει με πρόσθετο φόρο 22% στο ποσό που υπολείπεται μέχρι του ελάχιστου ορίου που θα έπρεπε να καλυφθεί με αποδείξεις δαπανών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για παράδειγμα αν κάποιος μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ για να έχει την έκπτωση φόρου θα πρέπει να εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις 2.500 ευρώ. Αν όμως οι τράπεζες στείλουν συνολικά αποδείξεις 1.500 ευρώ επειδή 1.000 ευρώ είναι στην γκρίζα ζώνη που προαναφέραμε τότε ο συγκεκριμένος θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 22% για τα 1.000 ευρώ που λείπουν για το χτίσιμο του αφορολόγητου δηλαδή 220 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα