Σε ποια νησιά καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ

Σε ποια νησιά καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ

Ανακοινώθηκαν τα νησιά, στα οποία αναμένεται να εφαρμοστεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Η απόφαση προκύπτει μετά από συμφωνία με τους Θεσμούς. Μέτρα αποζημίωσης των κατοίκων, προαναγγέλλει το ΥΠΟΙΚ

Στη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο και τη Σκιάθο καταργείται από την 1η Οκτωβρίου η έκπτωση του 30% στον ΦΠΑ, όπως ανακοινώνει με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, στην ομάδα αυτών των έξι νησιών θα ισχύσουν από την Πέμπτη 1/10 οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν και στην υπόλοιπη χώρα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, σε εφαρμογή των διατάξεων της νέας συμφωνίας, αναμένεται να εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, για την κατάργηση της μείωσης των συντελεστών κατά 30% στον Φ.Π.Α.

Ταυτόχρονα το υπουργείο προαναγγέλλει τη θέσπιση κατάλληλων και στοχευμένων μέτρων, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα.

Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς.

Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, επισημαίνουμε:

1. Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.

2. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.

3. Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

4. Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως  ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκ.

SHARE:

24Media Network