Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ταχύτερη η υποβολή, αλλά και ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ταχύτερη η υποβολή, αλλά και ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση
Φωτό αρχείου: Έλεγχος φορολογικών δηλώσεων EUROKINISSI

Η ενεργοποίηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία μπορεί να φέρει και παράταση στην προθεσμία υποβολής τω φορολογικών δηλώσεων που λήγει στο τέλος Ιουνίου

Μέχρι στιγμής ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι σημαντικά ταχύτερος από αυτόν που καταγράφονται το ίδιο διάστημα του 2018. Με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα χθες είχαν υποβληθεί 1.792 322 φορολογικές δηλώσεις έναντι 1.207 565 που είχαν υποβληθεί στις 18 Μάιου του 2018.

Με βάση τις έως τώρα υποβληθείσες δηλώσεις, περίπου μια στις 4 (ποσοστό 26,5%) ή 656.565 είναι χρεωστικές με ένα συνολικό αναλογούντα φόρο της τάξης των 405 334 .732 ευρώ που διαμορφώνει το μέσο φόρο ανά φορολογική δήλωσης στα 617 ,3 ευρώ.

Άλλες 282.950 δηλώσεις (ποσοστό 11,43%) είναι πιστωτικές με συνολικό φόρο προς επιστροφή 76.730.135 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η μέση επιστροφή φόρου ανά δήλωση να διαμορφώνεται στα 271,17 ευρώ. Από αυτά περίπου 20 εκ. ευρώ έχουν ήδη αρχίσει να πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων από την περασμένη Παρασκευή.

Το μυστικό της ταχύτερης υποβολής για φέτος των φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται στο γεγονός ότι το 64,02% των δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί (1.537.033) είναι μηδενικές, άρα όσοι είχαν την υποχρέωση υπέβαλαν την δήλωση τους νωρίς, γνώριζαν ότι δεν θα προκύψει οφειλή.

Ωστόσο, όπως και κάθε χρονιά, όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, προσωπικές εταιρίες) έχουν μείνει πίσω, αφού έχουν υποβληθεί μόνο 231.805 από τα περίπου 1,5 ηλεκτρονικά έντυπα Ε3. Στην μεγάλη πλειοψηφία τους όσοι έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή μικτά εισοδήματα έχουν χρεωστικές δηλώσεις αφού επιβαρύνονται με φόρο 22% από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος 650 εκ ευρώ, και προκαταβολή φόρου 100% για τον επόμενο χρόνο.

Για το λόγο αυτό επιλέγουν κάθε χρονιά να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες της προθεσμίας περισσότερο για ψυχολογικούς παρα για ουσιαστικούς λόγους.

Τούτο με δεδομένο ότι η πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου έστω και αν κάνει κάποιος την δήλωση του την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Οι άλλες δύο δίμηνες δόσεις όπως και τις προηγούμενες χρονιές θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

Πιέσεις από τους λογιστές για παράταση

Ενας ακόμη λόγος που καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων όσων έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ότι γίνονται μέσω λογιστή. Για φέτος, μετά την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων σε ταμεία και εφορίες υπάρχει υπερβολικός φόρτος εργασίας.

Τούτο περισσότερο σε ότι αφορά την ρύθμιση για την εφορία, αφού η σχετική προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει στις 28 Ιουνίου, δηλαδή σχεδόν ταυτόχρονα με την προθεσμία για δηλώσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή οι λογιστές φοροτεχνικοί (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών) με χθεσινή τους ανακοίνωση προανήγγειλαν παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων επικαλούμενοι επικοινωνία με το γραφείο της κ. Παπανάτσιου, με αιτία την προκήρυξη πρόωρών εθνικών εκλογών από τον Πρωθυπουργό.

Πάντως θεωρείται απίθανο η παράταση αυτή να ανακοινωθεί από τώρα δηλαδή παραπάνω από ένα μήνα νωρίτερα από την ολοκλήρωση της αρχικής προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα