Νέα φορολοταρία: Τι κληρώνει, τι πληρώνει μια “τυχερή” απόδειξη

Νέα φορολοταρία: Τι κληρώνει, τι πληρώνει μια “τυχερή” απόδειξη
Κόσμος περπατά στην Ερμού eurokinissi

Η νέα φορολοταρία θα μοιράζει από 1.000 έως 50.000 ευρώ κάθε μήνα σε 556 τυχερούς φορολογούμενους.

Αλλάζει ο τρόπος διενέργειας της «φορολοταρίας» από το Φεβρουάριο και πλέον γίνεται πιο ελκυστικός. Έτσι η νέα φορολοταρία μειώνει τους τυχερούς αλλά δίνει περισσότερα ώστε να κινητροδοτήσει τους πολίτες να συναλλάσσονται με ηλεκτρονικά μέσα και με αποδείξεις . Ουσιαστικά θα μοιράζει από 1.000 έως 50.000 ευρώ κάθε μήνα σε 556 τυχερούς φορολογούμενους.

Με βάση τα νέα δεδομένα μετά τη σχετική ΚΥΑ, που υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος :

  • 1 τυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ,
  • 5 κερδίζουν 20.000 ευρώ,
  • 50 κερδίζουν 5.000 ευρώ και
  • 500 κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

Χριστουγεννιάτικη κλήρωση

Το τελευταίο δεκαήμερο κάθε χρονιάς, επίσης, θα κληρώνονται και θα πληρώνονται:

  • 12 τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν 100.000 ευρώ έκαστος και
  • τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν 1.000 ευρώ, των οποίων το πλήθος προσδιορίζεται από το συνολικό χρηματικό ποσό που τυχόν παρέμεινε αδιάθετο κατά τις προηγηθείσες μηνιαίες κληρώσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έως τον Αύγουστο του εκάστοτε τρέχοντος έτους.

Οι λαχνοί

Επίσης, με την κοινή απόφαση προβλέπεται ότι για κάθε ένα ευρώ που καταναλώνεται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής υπολογίζεται ένας λαχνός. Ωστόσο, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, η οικογενειακή κατάσταση αλλά και το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου θα δίνουν «μπόνους» λαχνών. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα συμμετέχουν με περισσότερους λαχνούς στη φορολοταρία.

Πιο συγκεκριμένα:

  • κάθε ευρώ δαπάνης με πλαστικό χρήμα ( κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής) δίνουν ένα λαχνό στον φορολογούμενο με ανώτατο μηνιαίο όριο δαπανών 10.000 ευρώ (=10.000 λανοί)
  • κάθε ευρώ δαπάνης με πλαστικό χρήμα δίνει 2 ή 3 ή 4 λαχνούς αντί για έναν, εάν το ποσό που καταναλίσκεται μέσα στο μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30% ή 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος ( ως 1/12 του ετήσιου)
  • οι λαχνοί διπλασιάζονται για φορολογούμενους με χαμηλό ετήσιο εισόδημα (κάτω από 1.000 βάσει τελευταίου εκκαθαριστικού) αλλά και μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Έχουν έτσι πλέον κίνητρο για να κυνηγήσουν τα 50 ή 100 χιλιάδες ευρώ και για να πληρώνουν με κάρτες (εκδίδοντας και αποδείξεις) ακόμα και αυτοί που θα έμεναν αφορολόγητοι.
  • οι λαχνοί του κάθε συμμετέχοντα προσαυξάνονται κατά 50% και για κάθε προστατευόμενο τέκνο που έχει. Δηλαδή για πολύτεκνο με 4 παιδιά, οι λαχνοί ουσιαστικά τριπλασιάζονται

Αντιθέτως, δεν παίρνουν έξτρα λαχνούς όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο, αλλά μόνον έναν λαχνό για κάθε ευρώ χωρίς καμιά προσαύξηση.

Επίσης, για τη συμμετοχή σε κάθε ετήσια κλήρωση, θα λαμβάνονται υπόψη οι λαχνοί που συγκέντρωσε ο πολίτης συνολικά μέσα στο έτος. Ειδικά φέτος όμως, στην ετήσια κλήρωση θα μετάσχουν οι κλήροι μόνο 11 κληρώσεων, δηλ. των μηνών Φεβρουαρίου – Δεκεμβρίου.

Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ Δημοσίου ή τρίτου. Η ενημέρωση των νικητών θα γίνεται στον προσωπικό λογαριασμό τους και με μήνυμα στο e-mail που έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ. Όσοι κερδίζουν αλλά δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ , εντός 3 μηνών από την κλήρωση χάνουν το έπαθλο.

Ποιοι αποκλείονται

Αποκλείονται από τα οικονομικά έπαθλα, ανήλικα εργαζόμενα ορφανά παιδιά, τα οποία κάνουν μεν δική τους δήλωση φόρου εισοδήματος και υποχρεώνονται δια νόμου να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές (ή μπορεί και να έχουν στο όνομά τους μια επιχείρηση και να πληρώνουν φόρο για αυτήν πχ από κληρονομιά κλπ) αλλά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τους απαγορεύεται να συμμετέχουν ως ανήλικοι σε κληρώσεις και τυχερά παιχνίδια, αλλά και διότι ως ανήλικοι μπορεί να μη τους επιτρέπεται να κάνουν δικαιοπραξία για να εκδώσουν πιστωτική κάρτα –παρότι φυσικά οι πληρωμές μπορούν να γίνονται και με χρεωστική ή με έμβασμα.

Συγκεκριμένα στις κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, μόνον τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής,
  • έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι. Αποκλείονται έτσι όσοι αυτομάτως «ξεχνούν» να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να εξαιρεθούν έτσι από το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων, ή να αποποιηθούν το έπαθλο που κέρδισαν σε συγκεκριμένη κλήρωση, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών της ΑΑΔΕ ([email protected]).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα