Αλλάζει ο τρόπος διενέργειας της «φορολοταρίας» από το Φεβρουάριο και πλέον γίνεται πιο ελκυστικός. Έτσι η νέα φορολοταρία μειώνει τους τυχερούς αλλά δίνει περισσότερα ώστε να κινητροδοτήσει τους πολίτες να συναλλάσσονται με ηλεκτρονικά μέσα και με αποδείξεις . Ουσιαστικά θα μοιράζει από 1.000 έως 50.000 ευρώ κάθε μήνα σε 556 τυχερούς φορολογούμενους.
Με βάση τα νέα δεδομένα μετά τη σχετική ΚΥΑ, που υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος :
Το τελευταίο δεκαήμερο κάθε χρονιάς, επίσης, θα κληρώνονται και θα πληρώνονται:
Επίσης, με την κοινή απόφαση προβλέπεται ότι για κάθε ένα ευρώ που καταναλώνεται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής υπολογίζεται ένας λαχνός. Ωστόσο, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, η οικογενειακή κατάσταση αλλά και το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου θα δίνουν «μπόνους» λαχνών. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα συμμετέχουν με περισσότερους λαχνούς στη φορολοταρία.
Πιο συγκεκριμένα:
Αντιθέτως, δεν παίρνουν έξτρα λαχνούς όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο, αλλά μόνον έναν λαχνό για κάθε ευρώ χωρίς καμιά προσαύξηση.
Επίσης, για τη συμμετοχή σε κάθε ετήσια κλήρωση, θα λαμβάνονται υπόψη οι λαχνοί που συγκέντρωσε ο πολίτης συνολικά μέσα στο έτος. Ειδικά φέτος όμως, στην ετήσια κλήρωση θα μετάσχουν οι κλήροι μόνο 11 κληρώσεων, δηλ. των μηνών Φεβρουαρίου – Δεκεμβρίου.
Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ Δημοσίου ή τρίτου. Η ενημέρωση των νικητών θα γίνεται στον προσωπικό λογαριασμό τους και με μήνυμα στο e-mail που έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ. Όσοι κερδίζουν αλλά δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ , εντός 3 μηνών από την κλήρωση χάνουν το έπαθλο.
Αποκλείονται από τα οικονομικά έπαθλα, ανήλικα εργαζόμενα ορφανά παιδιά, τα οποία κάνουν μεν δική τους δήλωση φόρου εισοδήματος και υποχρεώνονται δια νόμου να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές (ή μπορεί και να έχουν στο όνομά τους μια επιχείρηση και να πληρώνουν φόρο για αυτήν πχ από κληρονομιά κλπ) αλλά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τους απαγορεύεται να συμμετέχουν ως ανήλικοι σε κληρώσεις και τυχερά παιχνίδια, αλλά και διότι ως ανήλικοι μπορεί να μη τους επιτρέπεται να κάνουν δικαιοπραξία για να εκδώσουν πιστωτική κάρτα –παρότι φυσικά οι πληρωμές μπορούν να γίνονται και με χρεωστική ή με έμβασμα.
Συγκεκριμένα στις κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, μόνον τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να εξαιρεθούν έτσι από το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων, ή να αποποιηθούν το έπαθλο που κέρδισαν σε συγκεκριμένη κλήρωση, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών της ΑΑΔΕ ([email protected]).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις