Φόρος Εισοδήματος: Τι ισχύει για την έκπτωση 3% για τους “ξεχασιάρηδες” με κατάθεση δηλώσεων τον Αύγουστο

Φόρος Εισοδήματος: Τι ισχύει για την έκπτωση 3% για τους “ξεχασιάρηδες” με κατάθεση δηλώσεων τον Αύγουστο
Φορολογικές δηλώσεις iStock

Περίπου 1 εκατομμύριο δηλώσεις Ε1 και 400.000 Ε3 από επιχειρήσεις και επαγγελματίες μένουν ακόμη να υποβληθούν. Αναλυτικά τι προβλέπεται.

Παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου 2022 η δυνατότητα για έκπτωση φόρου 3% για τους φορολογούμενους εκείνους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

Αναλυτικά με βάση τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου, προβλέπεται η καταβολή των δυο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος (της δόσης του Ιουλίου και της δόσης του Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου 2022 και ταυτόχρονα διατηρείται η έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού της δήλωσης έως τις 31 Αυγούστου 2022.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 5,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεων που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι το 34,06% των φορολογούμενων πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 που συνολικά ανέρχεται σε 2,147 δισ. ευρώ, το 52,34% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα και για το 13,61% των φορολογούμενων προκύπτει επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 289,49 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τώρα

Ουσιαστικά μένουν να υποβληθούν ακόμη 1 εκατομμύριο δηλώσεις Ε1 και 400.000 Ε3 από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Φέτος, περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά πρόσθετους φόρους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο περίπου 30% των ποσών αυτών (πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ) έχει ήδη καταβληθεί, από πολλούς εφάπαξ μάλιστα αντί σε έως 8 δόσεις που προβλέπονται για όσους θα έκαναν δηλώσεις μέχρι και αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου.

Οι αγρότες

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμη ορίζεται ότι το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ που θα λάβουν φέτος οι αγρότες θα είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα