Όσοι απασχολούν τα γκισέ θα πληρώνουν

Όσοι απασχολούν τα γκισέ θα πληρώνουν
People queue at bank Automatic Teller Machines, after the announcement of a referendum for July 5 by the greek Prime Minister Alexis Tsipras, to decide whether or not Greece is to accept the measures proposed by the European Union (EU), the International Monetary Fund (IMF) and the European Central Bank (ECB), in Athens, on 28 June, 2015 / , 5 , (), () , , 28 , 2015 Menelaos Myrillas

Με ένα μικρό καπέλο θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος όσοι επιμείνουν να πληρώνουν φόρους στο ταμείο της τράπεζας ή τα ΕΛΤΑ αντί να χρησιμοποιήσουν πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονική τραπεζική εντολή

Στους φορολογούμενους μετακυλύει στις τραπεζικές προμήθειες για τις πληρωμές του φόρου εισοδήματος που απορροφούσε μέχρι τώρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επιχειρώντας έτσι να οδηγήσει όσο το δυνατό περισσότερους στην πληρωμή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η επιβάρυνση από προμήθειες για την ΑΑΔΕ ήταν περίπου 25 λεπτά για κάθε συναλλαγή, αλλά είχε διαμορφωθεί κατόπιν συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με τις εμπορικές τράπεζες, κοστίζοντας για το 2016 στο υπουργείο οικονομικών περίπου 18,7 εκ ευρώ, για περίπου 70 εκ. συναλλαγές.

Τίποτα όμως δεν βεβαιώνει ότι μετά την αλλαγή καθεστώτος οι προμήθειες δεν θα «αναμορφωθούν» ανάλογα με την πολιτική της κάθε Τράπεζας. Η δικαιολογία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την προμήθεια που χρεώνουν είναι ότι η πληρωμή στο ταμείο απασχολεί το προσωπικό της Τράπεζας και έχει κόστος διαχείρισης.

Η αλλαγή καθεστώτος στην πληρωμή των φόρων θα έρθει με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδος και θα ξεκαθαρίζει ότι χωρίς τραπεζική προμήθεια, δωρεάν θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές οι πληρωμές φόρων, μόνον εφόσον πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου (web banking) των ΑΤΜ των Τραπεζών και των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, όπου αυτές γίνονται αποδεκτές. Στις εξαιρέσεις από τις προμήθειες θα παραμείνουν οι υπερήλικες και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, ανεξάρτητα με τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η απόφαση αναμένεται να υπογραφεί πριν το τέλος του μήνα και άρα θα ισχύσει για τις πληρωμές και της πρώτης δόσεως του φόρου εισοδήματος που πρόκειται να γίνουν στο τέλος Ιουλίου.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαίρεση από προμήθειες όλων των φόρων για πληρωμή στο Ταμείο θα ισχύσει για άτομα πάνω από 70 ετών και για τους μόνιμους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών όπου δεν υπάρχουν επαρκώς ανεπτυγμένες ευρυζωνικές υποδομές και δίκτυα υποδοχής και διαχείρισης κρατών. Ως παραμεθόριες περιοχές, θα θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας.

Αντιθέτως, θα χρεώνονται με έξοδα κάποιων λεπτών του ευρώ (που θα τα καθορίσει κάθε τράπεζα ξεχωριστά στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής της) οι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ τα τέλη κυκλοφορίας τις δόσεις ρυθμίσεων οφειλών παρελθόντων ετών ή τα πρόστιμα που επιβάλλονται για κάθε λογής παράβαση .

Με την απόφαση επιχειρείται έτσι να μπει τέλος στις ουρές στις τράπεζες για πληρωμές πχ τελών κυκλοφορίας, φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ. Στόχος είναι και ο περιορισμός των πληρωμών με μετρητά στα γκισέ, ώστε να στραφούν σε πληρωμές με μεταφορά από τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου. ΄

Από αλλαγή του καθεστώτος θα εξοικονομηθούν περίπου 10-11 εκ ευρώ τα οποία η ΑΑΔΕ σκοπεύει να διαθέσει για την ενίσχυση των ελέγχων, προμήθεια ηλεκτρονικών μηχανημάτων, αυξήσεις σε αποδοτικούς ελεγκτές κλπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα