Φρένο από Σόιμπλε: Δεν καταλαβαίνω την αισιοδοξία σας

Φρένο από Σόιμπλε: Δεν καταλαβαίνω την αισιοδοξία σας

Οι Σόιμπλε - Ντομπρόβσκις "αδειάζουν" την ελληνική κυβέρνηση και χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών. Τι λένε για τη συμφωνία και για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης μέσα στις επόμενες ημέρες, την ώρα που άρχισαν οι συζητήσεις στο Brussels Group

Τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι ARD έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την οποία προχώρησε σε δηλώσεις που χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών. Λέει πως επί της ουσίας, δεν έχουμε ακόμη προχωρήσει πολύ παραπέρα στις διαπραγματεύσεις.

"Ακούμε όλα αυτά τα θετικά νέα που έρχονται από την Ελλάδα, αυτό είναι καλό. Επί της ουσίας, όμως, δεν έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης", τόνισε αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα για την πολυπόθητη συμφωνία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε μάλιστα ότι μένει έκπληκτος με όλα όσα λέγονται από την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες και μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες μεταδίδονται από το πρακτορείο Reuters.

Το "μπαλάκι" στο ΔΝΤ

Κληθείς να σχολιάσει τους αναλυτές, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, που λένε ότι είναι λάθος η υπερβολική λιτότητα στην περίπτωση της Ελλάδας και ζητούν άφεση χρέους και οικονομικές "ενέσεις", ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το ΔΝΤ έχει περισσότερη εμπειρία σε ό,τι αφορά το πώς μπορείς να αναδιαρθρώσεις χώρες οι οποίες ζούσαν για πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους, έτσι ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

"Και εμείς το κάνουμε αυτό σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, κάτι το οποίο, κατά τα άλλα, σε όλες τις άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα λειτούργησε καλύτερα και από τις προσδοκίες.

Αυτό αντιστοιχεί στα διεθνή στάνταρντ και τις διεθνείς εμπειρίες. Και για αυτό πρέπει να πω ότι είναι πάντα ενδιαφέρουσες οι μεμονωμένες απόψεις, οι οποίες μεγεθύνονται και δημοσιογραφικά - ο Πολ Κρούγκμαν γράφει πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάζονται και πολύ. Διεθνώς όμως δυστυχώς είναι έτσι και ως τώρα δεν έχω ακούσει και κάποια ιδέα, για το πώς, εάν η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση - και η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση - , πώς μπορεί να τα καταφέρει διαφορετικά, χωρίς πρώτα να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική".

Την ίδια ώρα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις διαψεύδει την Αθήνα ότι ξεκινά η τελική συγγραφή της συμφωνίας, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται ακόμη σε αυτό το σημείο.

Νωρίτερα, ελληνικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στο Brussels Group σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας, ενώ σημείωσαν ότι θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.

Γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία (staff level agreement), αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, ανέφερε επακριβώς ο κ. Ντομπρόβσκις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ολόκληρη η πρόταση της Ελλάδας για συμφωνία. Τι προβλέπει για συντάξεις, ΦΠΑ. Διαψεύδονται νέα μέτρα

Στο μυαλό του Γιάνη Βαρουφάκη: Οι σημειώσεις στη συνάντηση με Τσίπρα

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία. Χρειάζεται ψυχραιμία

Παρέμβαση ΗΠΑ: 'Καταλήξτε σε συμφωνία τώρα' είπε ο Λιου στον Τσίπρα

Σταϊνμάγερ: Συμφωνία θα επιτευχθεί μόνο αν συμβάλλει η Ελλάδα

SHARE:

24Media Network