Fuel Pass 2: Πώς η επιδότηση καλύπτει “τρύπες” του οικογενειακού προϋπολογισμού

Fuel Pass 2: Πώς η επιδότηση καλύπτει “τρύπες” του οικογενειακού προϋπολογισμού
istockphoto

Η επιδότηση για τα καύσιμα αξιοποιείται για να καλυφθούν άλλες ανάγκες των νοικοκυριών. H "ακτινογραφία" των αιτήσεων.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι πληρωμές στο πλαίσιο του  Fuel Pass 2.  Με βάση πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν υποβληθεί συνολικά 1.544.633 αιτήσεις για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, και 581.087 για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας.

Έως και χθες, είχαν εγκριθεί και αποσταλεί στις Τράπεζες για πληρωμή 333.010 αιτήσεις δικαιούχων, για το ποσό των 23.867.235 ευρώ.

Εξ αυτών, οι 221.377 αιτήσεις δικαιούχων, αφορούν καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους έχει ήδη καταβληθεί το ποσό των 14.811.345 ευρώ.

Με τη μορφή της άυλης χρεωστικής κάρτας, έως και χθες είχαν αποσταλεί στις Τράπεζες 111.633 εγκρίσεις για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας,συνολικού ύψους 9.055.890 ευρώ.

Ουσιαστικά, όπως και στο Fuel Pass 1, ετσι και στο Fuel Pass 2 και πάλι η πλειοψηφία φαίνεται να προτιμά την τράπεζα χάνοντας το μπόνους των 15 ευρώ της ψηφιακής κάρτας, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα καύσιμα. Δηλαδή, η επιδότηση για τα καύσιμα αξιοποείται για να καλυφθούν άλλες “τρύπες” στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Άλλωστε, στέγαση και βασικά είδη σπιτιου και διατροφής, αλλά και κόστη για τις έστω ολιγοήμερες θερινές διακοπές εξαφανίζουν το έστω και αυξημένο διαθέσιμο εισόδημα, όπως κατέδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, σε έντονα ανοδική πορεία συνέχισαν και τον Ιούλιο να κινούνται οι δείκτες της ομάδας “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά” αλλά και της ομάδας “Στέγαση” με βάση την ΕΛΣΤΑΤ.  Επιπλέον, οι δείκτες που συνδέονται με την αναψυχή και τις διακοπές κι αυτοί “γράφουν” ράλι ανόδου.

Το “ράλι” αυτό, που σε ρυθμό υπερβαίνει το ανάλογο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) καταδεικνύει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά και ειδικά τα πιο ευάλωτα.

Έτσι, ενώ συνολικά, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ ήταν στο 11,6% τον μήνα Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2021, ο δείκτης  στην ομάδα  “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά” κινήθηκε ανοδικά με ρυθμό 13,0%  λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκάπαγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, λόγω της εποχικότητας.

Επίσης άνοδο καταγράφουν όλοι οι συνδεόμενοι με τις διακοπές δίεκτες. Στο + 20,6% είναι η ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

Στο + 2,0% είναι η  ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές. • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης αύξηση 6,4% καταγράφεται στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Επίσης, σε ετήσια βάση, αύξηση 25,4% καταγράφηκε στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, 62,3% στα αεροπορικά εισιτήρια και 20% στις τιμές των ξενοδοχείων.  Γενικά η τιμή του πακέτου διακοπών αυξήθηκε  κατά 11,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.

Η στέγαση στα ύψη

Δεν είναι όμως μόνο τα βασικά είδη που “τραβούν την ανηφόρα” κάνοντας την καθημερινότητα ένα συνεχή αγώνα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, τον Ιούλιο και πάντα σε ετήσια βάση, με αυξητικό ρυθμο 30,9% κινήθηκε ο δείκτης στην ομάδα  “Στέγαση”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα