Γ. Στουρνάρας: Πυλώνας σταθερότητας η ΤτΕ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, διοργανώνει διεθνές συνέδριο οικονομικής ιστορίας με τίτλο "The birth of inter-war central banks: building a new monetary order"
Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, διοργανώνει διεθνές συνέδριο οικονομικής ιστορίας με τίτλο "The birth of inter-war central banks: building a new monetary order" EUROKINISSI

Σε συνέδριο Οικονομικής Ιστορίας μίλησε ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδας παρέμεινε ανεξάρτητη από πολιτικές ή επιχειρηματικές παρεμβάσεις.

H Τράπεζα της Ελλάδος έχει κερδίσει την ανεξαρτησία της κερδίζοντας ταυτοχρόνως τη θέση της στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ έγινε ένας από τους πρωταρχικούς πυλώνες οικονομικής σταθερότητας της χώρας. Αυτός ακριβώς ήταν ο ρόλος που κλήθηκε να επιβεβαιώσει στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παραμένοντας ανεξάρτητη από πολιτικές ή επιχειρηματικές παρεμβάσεις. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην εναρκτήρια ομιλία του διεθνούς συνεδρίου οικονομικής ιστορία με θέμα " Η γέννηση των Κεντρικών Τραπεζών στο Μεσοπόλεμο " ( The birth of Inter-War Central Banks).

Μετά απο μία σύντομη αναδρομή από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928 ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι σήμερα, η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών από αδικαιολόγητες πολιτικές και επιχειρηματικές επιρροές είναι και πάλι ένα ζήτημα που αξιώνει την προσοχή. Η προάσπιση της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών δεν αφορά μόνο τη σταθερότητα των τιμών αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στο συνέδριο συμμετέχουν καταξιωμένοι καθηγητές οικονομικής ιστορίας καθώς και οι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Ewald Nowotny, της Φιλανδίας Οlli Rehn, και του Βελγίου Jan Smets.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Στουρνάρας
SHARE: