Γεροβασίλη: Πρώτη φορά, οδικός χάρτης για το χρέος

Members of teachers` unions protest  outside the Ministry of Labour, in Athens, on Jan. 21, 2016 /         ,  ,  21 , 2016
Members of teachers` unions protest outside the Ministry of Labour, in Athens, on Jan. 21, 2016 / , , 21 , 2016 SOOC

Την ικανοποίηση της για το αποτέλεσμα του Eurogroup εξέφρασε η κυβέρνηση δια της Όλγας Γεροβασίλη, κάνοντας λόγο για μία σημαντική ημέρα για την Ελλάδα. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα

Στο γεγονός ότι η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup καταγράφει για πρώτη φορά έναν οδικό χάρτη για το χρέος, εστιάζει η κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν πως πήραν ό,τι καλύτερο θα μπορούσαν από τη χθεσινή διαπραγμάτευση, δηλαδή μία συνολική συμφωνία που αφορά και στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και σε άμεσα μέτρα για το χρέος καθώς και σε προαναγγελία μακροπρόθεσμης λύσης το 2018.

“Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σημείωσε κατ αρχήν ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο χθεσινό Eurogroup και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα.

“Από αυτά, 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα”, πρόσθεσε.

Η κ.Γεροβασίλη τόνισε όμως ιδιαίτερα ότι: “Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση και τα διαρθρωτικά μέτρα αλλά και το χρέος. Για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Με συγκεκριμένους στόχους και δέσμες παρεμβάσεων, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.”

Κατά συνέπεια η κυβερνητική εκπρόσωπος εκτίμησε ότι: “Εξασφαλίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ ευνοϊκούς όρους, διαψεύδοντας όσους επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας, για μικροπολιτικό όφελος. Ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές. Η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.”

Παραδέχθηκε όμως ότι η ανάπτυξη όμως δεν έχει νόημα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, προσθέτοντας:

“Έχουμε ήδη αποδείξει ότι πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες. Το ίδιο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο ισχύει και για την επόμενη ημέρα, της οικονομικής ανάκαμψης. Η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά.”

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρέος, Eurogroup
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Eurogroup: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την συμφωνία

Αισιοδοξία στις τράπεζες. Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία

Συμφωνία για αξιολόγηση, εκταμίευση και χρέος

Τσακαλώτος: Σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος σε ένα πακέτο

SHARE:

24Media Network