Γιατί οι τράπεζες δεν ανησυχούν για το νέο κύμα κόκκινων δανείων

Γιατί οι τράπεζες δεν ανησυχούν για το νέο κύμα κόκκινων δανείων
Πολίτης με χρήματα στο χέρι Eurokinissi

Ποιες κινήσεις των τραπεζιτών δείχνουν ότι το νέο κύμα κόκκινων δανείων δεν τους ανησυχεί. Τα νέα πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων που ετοιμάζουν για τον SSM, η παράταση στα μορατόρια, οι ΑΜΚ και οι προβλέψεις

Απόλυτα διαχειρίσιμο από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα παραμένει με τα έως τώρα δεδομένα το νέο κύμα κόκκινων δανείων που προκαλεί ο κορονοϊός, γεγονός που επιβεβαιώνεται από μια σειρά έμπρακτες ενέργειες από πλευράς των τραπεζών.

Είναι ενδεικτικό ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών όχι μόνο δεν ανησυχούν για τα νέα τριετή επιχειρησιακά πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων που αναμένεται να υποβάλλουν τον Σεπτέμβριο στον SSM αλλά ταυτόχρονα αποφάσισαν από κοινού προχθές με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνουν έως το τέλος Δεκεμβρίου και τα μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση.

Πρόκειται για δύο κινήσεις που όπως εξηγούν στο news247.gr έμπειρα τραπεζικά στελέχη «δείχνουν ξεκάθαρα ότι το ζήτημα των νέων κόκκινων δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία στο πιστωτικό σύστημα δεν ανησυχεί τους τραπεζίτες».

Ήδη σε επίσημες τοποθετήσεις τους έμπειροι τραπεζικοί παράγοντες τοποθετούν το νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα προκαλέσει η ύφεση στην οικονομία, με τα έως τώρα δεδομένα, στα 7 – 10 δις. ευρώ.

Την ίδια στιγμή έχει παγώσει μέχρι τέλος του χρόνου η αποπληρωμή εξυπηρετούμενων έως το ξέσπασμα της κρίσης δανείων, ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ, μέσω των προγραμμάτων διευκόλυνσης των οφειλετών που ενεργοποίησαν οι τράπεζες.

Ετοιμάζουν τα Business plan για τον SSM

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται οι τράπεζες να υποβάλουν στον SSM τα νέα τριετή επιχειρησιακά πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων, τα οποία θα λαμβάνουν υπ’ όψιν όλες τις συναλλαγές που θα έχουν έως τότε ολοκληρωθεί, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση της επίδρασης της κρίσης του κορωνοϊού στις ενήμερες μέχρι και τον Μάρτιο του 2020 χορηγήσεις.

Αναμφίβολα, η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μόνο εύκολη δεν θα είναι. Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από τις τράπεζες στις αρχές του 2021, το απόθεμα των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους θα κινείται γύρω από τα επίπεδα των 35 δια ευρώ.

Μάλιστα, στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι νέες επισφάλειες που θα προκαλέσει η ύφεση στην οικονομία, οι οποίες υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ανεξάρτητα από το μοντέλο αποκλιμάκωσης του ποσοστού των επισφαλειών σε μονοψήφια επίπεδα που θα υιοθετηθεί, θα χρειαστούν φρέσκα κεφάλαια για να καλύψουν το επιπρόσθετο κόστος που θα προκύψει.

Όπως εκτιμούν, το ύψος των σχετικών κεφαλαιακών αναγκών θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου εργαλείου της Τράπεζας της Ελλάδος το 2021, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέψουν, οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, που θα σηματοδοτήσουν τη σύγκλησή τους με την υπόλοιπη Ευρώπη ως προς τα κόκκινα δάνεια.

Πρόκειται για κεφαλαιακές ανάγκες που σε καμία περίπτωση δεν τρομάζουν τις τράπεζες καθώς εκτιμούν ότι η συνολική κατάσταση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος είναι τέτοια την δεδομένη χρονική στιγμή που θα του επιτρέψει να αναζητήσει σχετικά εύκολα από τις αγορές το ύψος των παραπάνω κεφαλαίων.

Θωρακίζονται με προβλέψεις

Την ίδια στιγμή οι τραπεζικές διοικήσεις είναι έτοιμες να θυσιάσουν την οργανική κερδοφορία της εφετινής αλλά και των δύο επόμενων χρήσεων στον βωμό της κρίσης του κορωνοϊού και της αναπόφευκτης λόγω ύφεσης αύξησης των κόκκινων δανείων. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη για τη διατύπωση ασφαλών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας και κατ’ επέκταση των επισφαλειών, ωστόσο η επεξεργασία μακροοικονομικών σεναρίων έχει ήδη ξεκινήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 έδειξαν την σαφή τάση που θα ακολουθήσουν, σε επίπεδο στρατηγικής, οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς θα επιλέξουν να θωρακίσουν τους ισολογισμούς με νέες προβλέψεις, καίγοντας τουλάχιστον για το 2020 και το 2021 το μεγαλύτερο μέρος των προ φόρων κερδών, ώστε να χτίσουν άμυνες διά παν ενδεχόμενο.

Οι τραπεζίτες σκοπεύουν η εγγραφή των απαραίτητων προβλέψεων να γίνει σταδιακά και όχι εφάπαξ σε μία χρονιά, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία για την αναβαλλόμενη φορολογία δεν επιτρέπει την εμφάνιση ζημιών σε ετήσια βάση χωρίς την επιβάρυνση των ιδιωτών μετόχων (dilution).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version