Γκάμπριελ: 'Απαλό αεράκι' η Ατζέντα 2010 μπροστά σε ό,τι έχουν κάνει οι Έλληνες

Γκάμπριελ: 'Απαλό αεράκι' η Ατζέντα 2010 μπροστά σε ό,τι έχουν κάνει οι Έλληνες

Τι δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας για τη συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα και το κατά πόσο θα έπρεπε να περιμένουμε λύση "αύριο"

Την ελπίδα για «εξορθολογισμό» της συζήτησης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εξέφρασε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και διευκρίνισε ότι δεν περιμένει να δοθεί κάποια λύση κατά την αυριανή συνάντηση, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν πραγματοποιηθεί. Έκανε δε λόγο για «ευκαιρία» της νέας ελληνικής κυβέρνησης, διότι, όπως είπε, «δεν ανήκει στην παλιά ελίτ».

«Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε αύριο να περιμένουμε λύση» δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και τόνισε ότι «δεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ούτε μεταξύ των κρατών-μελών εναντίον της Ελλάδας» για να προσθέσει: «Θέλουμε όλοι να κρατήσουμε την Ευρωζώνη σταθερή και να κάνουμε το παν ώστε να καταστήσουμε δυνατή για την Ελλάδα την έξοδο από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Όταν τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης μιλούν ως μέλη της κυβέρνησης, στα όργανα της ΕΕ, τους συμπεριφέρονται όλοι με συναδελφικό τρόπο, προσανατολισμένο σε λύσεις. Εάν έρχονται στις διαπραγματεύσεις ως κομματικοί πολιτικοί, τότε μπορεί οι άλλοι να τους αντιμετωπίσουν ως κομματικούς πολιτικούς. Αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Πρόκειται για εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, αλλά όπως και σε κάθε χώρα είναι αναγκαίο το μέτρο ορθολογισμού».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο η καγκελάριος με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ότι θεωρεί πολύ καλό το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ απηύθυνε την πρόσκληση, αλλά τόνισε ότι «απομένει και η ελληνική πλευρά να συμπεριφερθεί το ίδιο λογικά- εάν όλοι οι συμμετέχοντες το καταφέρουν αυτό αύριο, θα έχουμε κερδίσει πολλά» και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στις δύο πλευρές. Έχω μεγάλο σεβασμό για αυτό που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες. Σε σύγκριση με αυτό, η "Ατζέντα 2010" είναι ένα απαλό αεράκι. Από την άλλη πλευρά είναι δύσκολο να εξηγήσεις πχ στον Σλοβάκο πρωθυπουργό γιατί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος στην Ελλάδα από ό,τι στη δική του χώρα. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι η αρχή μιας ουσιαστικής λύσης».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι «η μεγάλη ευκαιρία της νέας κυβέρνησης είναι ότι δεν ανήκει στην παλιά ελίτ, ότι δεν συνδέεται με τη διαφθορά και τον νεποτισμό. Είναι μια ευκαιρία, αλλά με κοινή προσπάθεια» είπε.

Σαπέν: Ατυχήματα συμβαίνουν όταν χάνεται ο έλεγχος των λόγων

Για την αποφυγή «ατυχήματος» με την Ελλάδα, έκανε λόγο σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του γαλλικού Κοινοβουλίου.

«Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει ατύχημα (εξόδου)» δήλωσε και επισήμανε: «Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός και γι' αυτό ανήκει στον καθένα, τόσο στη μια πλευρά όσο και στην άλλη, να ελέγχει τα λόγια του. Και τούτο διότι σε αυτό τον τομέα, συμβαίνουν ατυχήματα όταν κανείς χάνει τον έλεγχο των λόγων του και όχι ότι δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζ. Γκάμπριελ: Η Ελλάδα να είναι δίκαιη προς τους ανθρώπους στη Γερμανία και την Ευρώπη

Αδειάζει τον Σόιμπλε ο Γερμανός Αντικαγκελάριος; Θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα

SHARE: