Η ΔΕΗ κοντά στην εξαγορά μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην ΠΓΔΜ

default image

 Τέσσερις εταιρίες κατέθεσαν προσφορές για την εξαγορά της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής “TEC Negotino” και την κατασκευή νέας μονάδας, στην ίδια περιοχή.

Η αποσφράγιση των φακέλων με τις προσφορές έγινε σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια.

Η Sencap (το κοινοπρακτικό σχήμα της ΔΕΗ με την Contour Global ) , προσέφερε 68 εκ.ευρώ για την εξαγορά της υφιστάμενης μονάδας “ΤEC Νegotino”, ισχύος 219 ΜW και επενδύσεις για την κατασκευή νέας μονάδας, ισχύος 600 ΜW.

Το αμερικαναδέζικο κοινοπρακτικό σχήμα “HAC-McDonalds” προσέφερε αντίστοιχα 61,7 εκ,ευρώ και επενδύσεις για κατασκευή νέας μονάδας ισχύος από 210 έως 500 MW, ανάλογα με το καύσιμο που θα χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (μαζούτ, λιγνίτης, φυσικό αέριο).

Η αυστριακή EVN προσέφερε 20 εκ. ευρώ και επενδύσεις για κατασκευή μονάδας 790 MW.

Η προσφορά της όμως κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί, καθότι η τιμή εκκίνησης στον διαγωνισμό για την εξαγορά της υφιστάμενης μονάδας ισχύος 219 MW, ήταν 38 εκ.ευρώ.

Η EVN, εξαγόρασε πέρυσι το τμήμα διανομής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ.

Τέλος, ο φάκελος της επίσης αυστριακής VERBUNT, δεν περιείχε συγκεκριμένη προσφορά.

Η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού θα εξετάσει λεπτομερώς τις προσεχείς ημέρες τις τέσσερις προσφορές και θα αποφανθεί για τα ποια είναι η πιο συμφέρουσα, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι δύο πιο σοβαρές προσφορές είναι αυτές της Sencap και της HAC-McDonalds, με την πρώτη να έχει σοβαρό προβάδισμα.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προκήρυξε στις αρχές του χρόνου τον σχετικό διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος “TEC Negotino”, με τιμή εκκίνησης 38 εκ.ευρώ, ενώ οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεσμευόταν και για την κατασκευή νέας μονάδας, στην ίδια περιοχή, ισχύος τουλάχιστον 300 MW.

Το “TEC Negotino” βρίσκεται στο νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ και ως καύσιμο χρησιμοποιεί το μαζούτ, το οποίο θεωρείται ακριβό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρυσι το καλοκαίρι εξήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα.

Με την κατασκευή και νέας μονάδας , το “TEC Negotino” αναμένεται να καταστεί ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην ΠΓΔΜ.

Σήμερα, ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα είναι το “RΕΚ Bitola”, κοντά στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), ο οποίος ως καύσιμο χρησιμοποιεί τον λιγνίτη, με εξόρυξη από τα τοπικά λιγνιτωρυχεία.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα